VIDEO Maia Sandu, după întâlnirea cu John Bolton: Vom negocia un nou plan individual de acţiuni al parteneriatului Moldova-NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, urmează să fie negociat un nou plan individual de acţiuni al parteneriatului Moldova-NATO şi se va trece la cea de-a doua fază a iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare pentru Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu după întrevederea cu John Bolton, consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, susţinerea SUA este foarte importantă şi doar în acest mod se poate contribui la consolidarea capabilităţilor militare şi la fortificarea sistemului de securitate naţional abil în gestionarea ameninţărilor atât convenţionale, cât şi hibride.

„Statele Unite reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova şi vizita domnului Bolton este o reconfirmare a acestui lucru. Partenerii americani au susţinut eforturile noastre de restabilire a proceselor democratice şi de protecţie a drepturilor omului după o perioadă în care Republica Moldova a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogată drept stat capturat”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu oficialul american.

Potrivit premierului, în cadrul întrevederii s-a discutat despre priorităţile actualului executiv, pornind de la necesităţile şi aşteptările cetăţenilor – combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltarea economică, găsirea modalităţilor pentru diversificarea furnizării surselor energetice. „Şi ne dorim ca aceste subiecte să fie şi în continuare subiecte de asistenţă şi de cooperare bilaterală cu Statele Unite ale Americii”, a notat premierul.

Şefa cabinetului de miniştri a menţionat că un subiect distinct a fost cel cu privire la sprijinul pentru fortificarea şi consolidarea sectorului de securitate şi apărare. Maia Sandu a precizat că asistenţa SUA pentru modernizarea sectorului de apărare şi securitate ajunge astăzi la aproximativ 15 milioane de dolari anual. Şefa executivului a mai spus că Republica Moldova poate deveni un partener stabil, care nu doar consumă, dar şi oferă securitate.

John Bolton a declarat că lupta împotriva corupţiei este foarte importantă pentru investitori şi pentru potenţialii investitori din SUA. Potrivit oficialului american, succesul Republicii Moldova este foarte important şi pentru SUA. 

„SUA ţine foarte mult la suveranitatea, independenţa Republicii Moldova şi, respectiv, pentru noi este foarte important ca acest viitor să fie eliberat de influenţele nedorite. Desigur ne dorim să continuăm cooperarea noastră în domeniul militar, economic, dar şi în alte sectoare în care putem coopera. Vorbim, de exemplu, despre securitatea cibernetică, telecomunicaţii, sectorul energetic. Este adevărat, avem o agendă foarte mare în faţă, care poate fi realizată de ambele părţi”, a mai spus John Bolton.

De asemenea, părţile au discutat despre vizita premierului Maia Sandu la Washington, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite