VIDEO Ilan Şor, prima reacţie după ce a fost anunţat în căutare naţională: Sunt ameninţat de guvernarea lui Dodon şi Sandu
0Liderul Partidului Şor, deputatul Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare cu executare pentru escrocherie şi spălare de bani, în dosarul fraudelor bancare, a declarat că magistraţii Curţii de Apel Cahul, care au decis emiterea unui mandat de arestare pe numele lui, „şi-au şters picioarele de legislaţie” şi „au comis o fărădelege cinică care va duce la haos”.
Ilan Şor a explicat de ce a părăsit ţara. El suţine că a fost nevoit să facă acest lucru pe motiv că, îndată ce alianţa PSRM-ACUM a preluat guvernarea, dânsul a primit mai multe ameninţări cu răfuială fizică şi juridică la adresa sa, a familiei şi a echipei sale.
„Vă întrebaţi cine mă ameninţă? Mă ameninţă noua guvernare în frunte cu Dodon şi Sandu. Vă întrebaţi de ce? Maia Sandu este tare deranjată că eu aş putea vorbi tot ce ştiu despre ea, pentru că obiectivul ei acum este să-l protejeze pe fostul şeful ei, Filat, şi să nu să se afle ce se mai întâmpla în partidul în care ea era unui dintre conducători, PLDM. Obiectivul ei este să-mi închidă mie gura. De ce Dodon mă ameninţă? Voi toţi aţi văzut numele soţului Zinaidei Greceanîi în raportul Kroll 2. Dodon nu vrea ca eu să vorbesc, pentru că eu ştiu mai multe decât familia lui”, a declarat Ilan Şor într-o postare video pe Facebook.
Şor a subliniat că are încă multe de spus despre Dodon, dar o va face în timpul apropiat.
Amintim că magistraţii de la Curtea de Apel Cahul au dat cursul demersului procurorilor, care au solicitat eliberarea unui mandat de arestare pe numele lui Ilan Şor, după ce acesta a părăsit Republica Moldova fără a avea dreptul să facă acest lucru şi nu s-a prezentat la şedinţele instanţei, încălcând în aşa fel condiţia de control judiciar care i-a fost aplicată.
De asemenea, pe numele lui Ilan Şor a fost deschis un dosar penal pentru părăsirea ilegală a Republicii Moldova.
Ilan Şor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel atât de procuror, cât şi de avocaţii inculpatului şi de reprezentantul SA Banca de Economii. Şor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunţarea sentinţei definitive se află sub control judiciar. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chişinău abia după şase luni, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.