VIDEO Agricultorii au reluat protestele în centrul Chişinăului. Sunt aşteptaţi transportatorii şi HoReCa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, plină cu tractoare.
Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, plină cu tractoare.

Agricultorii au reluat protestele în dimineaţa zilei de marţi, 22 decembrie, după o pauză de trei zile. Manifestanţii solicită în continuare compensaţii de 3.000 de lei la hectar pentru culturile cerealiere din grupa a doua, afectate de secetă, transmite IPN.

UPDATE 13.25 Agricultorii au plecat de pe carosabil. Protestul s-a încheiat. O nouă manifestaţie a fost anunţată pentru ziua de joi, ora 11.00.

UPDATE 13.00 Manifestanţii au blocat în semn de protest circulaţia rutieră pe Bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetrul PMAN. 

Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, susţine că agricultorii au solicitat întâlniri cu premierul, ministrul finanţelor, deputaţi, dar reacţiile au fost „de ochii lumii”. El spune că agricultorii vin cu cerinţe exacte şi, dacă autorităţile reacţionau adecvat la revndicări, acum nu erau în piaţă, ci îşi căutau de treabă.

Vasile Mîrzenco recunoaşte că protestatarii simpatizează unele partide politice, dar spune că motivul este că acestea s-au solidarizat cu ei şi i-au făcut să înţeleagă că în bugetul votat s-ar putea găsi mijloace pentru alocarea compensaţiilor. Nu este un protest dictat politic, susţine directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

Vasile Mîrzenco  acceptă că fermierii au trecut nişte „linii albe” în ceea ce ţine de modul de organizare a manifestaţiilor, dar – spune el – să-şi asume acest comportament, uneori mai agresiv, acei care i-au provocat. Păstrarea TVA la cota de 8% pentru producţia agricolă este un succes, dar nu suficient, afirmă directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor. Dacă agricultorii nu vor putea începe anul bine, va suferi economia naţională şi bugetul de stat.

Ion Plămădeală, agricultor, spune că unii manifestanţi au fost intimidaţi, li s-a sugerat să renunţe la protest. Dar cei care au ieşit în stradă nu vor decât ca agricultura să-şi revină, „să devină ramura principală a acestui popor”. Pentru a face agricultură performantă, e nevoie de un guvern profesionist. „Noi suntem puţini, dar suntem puternici”, a insistat protestatarul.

Un alt manifestant, Sergiu Stefanco, a atenţionat presa şi organizaţiile internaţionale despre intimidările care au avut loc asupra colegilor de la Leuşeni, Ungheni şi alte zone. „În acest Guvern şi Parlament nu mai avem cu cine discuta. Banii trebuie să-i obţinem, altfel se pierde agricultura.[...] Cei de la guvernare au lobat doar interesele lor, au pus, în 30 de ani, agricultura pe brânci, ca să facă bani din importuri”, a mai spus agricultorul.

Protestul are loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite