Valeriu Munteanu: În urma alegerilor europarlamentare, pentru Moldova lucrurile nu s-au schimbat în niciun fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma alegerilor pentru Parlamentul European, care au avut loc pe parcursul săptămânii trecute, pentru Republica Moldova lucrurile nu s-au schimbat în niciun fel. Ba din contra, s-a statuat status quo-ul care plasează Moldova într-o situaţie problematică.

De această părere este fostul deputat Valeriu Munteanu. Potrivit lui, retorica în ceea ce priveşte imposibilitatea extinderii Uniunii Europene se va menţine şi cetăţenii din Republica Moldova trebuie să înţeleagă clar acest lucru. Declaraţia a fost făcută în platoul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„Exact aceeaşi guvernare va exista la nivelul UE care v-a transmite aceleaşi mesaje – UE nu se extinde, trebuie să rezolve problema cu euroscepticismul. (...) De aceea, pentru mine, de astăzi este schimbată total paradigma de gândire pe care trebuie să o aibă politicienii din Republica Moldova şi trebuie să fie foarte sinceri şi să spună că în următorii cinci sau poate chiar zece ani nu există absolut nicio perspectivă de integrare a Republicii Moldova în UE. De aceea, soluţia unică care există pentru Basarabia este unirea cu România”, spune Valeriu Munteanu.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului Valeriu Ghileţchi nu crede că partidele din Republica Moldova au avut mize foarte înalte faţă de alegerile în Parlamentul European. Potrivit lui, aceste alegeri nu au un impact direct asupra guvernării oricărei ţări din UE, nemaivorbind de Republica Moldova.

În opinia lui Valeriu Ghileţchi, şi criza politică din ţară ar fi putut să motiveze oamenii să iasă în număr mare la vot, dar şi Acordul de Asociere pe care Republica Moldova îl are cu UE. „Presupun că nu s-a anticipat acest număr mare de votanţi. Puteau fi deschise mai multe secţii şi cabine ca oamenii să poată vota. Este îmbucurător că au participat mulţi oameni la aceste alegeri”, a menţionat el.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor consideră că în pofida faptului că dreptul la vot a fost obstrucţionat în Republica Moldova, s-au înregistrat rezultate istorice când populismul nu-şi mai are loc şi oamenii au decis să se expună şi să schimbe lucrurile. „Avem o schimbare radicală în Ucraina, există aşteptări mari, să vedem ce va fi acolo şi iată că suntem în pragul unei mari schimbări şi în România. Mă bucur pentru această schimbare în context regional, sunt noutăţi foarte bune”, a menţionat Ştefan Gligor.

Potrivit rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) din România, Partidul Naţional Liberal a obţinut un scor de 26,35% , Partidul Social Democrat - 23,16% , iar Alianţa 2020 USR-PLUS a obţinut 21,24%. De asemenea, formaţiunea Pro România, pe listele căruia a candidat şi vicepremierul în exerciţiu Iurie Leancă, a obţinut 6,77% din sufragii, Uniunea Democrată Maghiară - 6,19%, Partidul Mişcarea Populară - 5,64% şi Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor a obţinut 4,13%. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite