Un grup de ONG-uri care apără drepturile romilor solicită o întrevedere cu premierul Filip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

În loc de tradiţionalele acţiuni culturale prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor, care este marcată pe 8 aprilie, reprezentanţii etniei solicită o întrevedere cu premierul Pavel Filip. Luni, 2 aprilie, la o conferinţă de presă la IPN, Marin Alla, secretarul general al Coaliţiei „Vocea Romilor”, a spus că ultima dată romii s-au întâlnit cu premierul pe 8 aprilie 2015, iar promisiunile făcute la acea întrunire nu au fost îndeplinite.

Potrivit lui Marin Alla, din 2015, problemele romilor fie au rămas neschimbate, fie s-au agravat. Tergiversarea creării unei structuri guvernamentale pe problemele romilor face ca această etnie să rămână vulnerabilă.

Ion Duminică, directorul executiv al asociaţiei „Porojan” din Chişinău, a spus că doar iniţiativa angajării mediatorilor comunitari în comunităţile cu etnie romă este cât de cât realizată. În prezent activează 24 de mediatori comunitari, iar pentru alţi 24 abia în acest an au fost alocaţi banii. Cât priveşte angajamentul de a oferi 150 de locuinţe sociale pentru romi, sarcina a fost pusă pe seama autorităţilor locale, care au anunţat că nu au bani pentru astfel de măsuri.

Silvia Feraru, preşedintele asociaţiei comunitare „Lângă noi” din Cărpineni, Hânceşti, a menţionat că printre problemele grave cu care se confruntă cetăţenii de etnie romă sunt: nivelul scăzut de educaţie, lipsa instruirilor şi calificărilor, iar de aici şi incapacitatea de a se încadra în câmpul muncii sau remunerarea scăzută şi fără contracte de muncă.
 
Tudora Loghin, preşedintele asociaţiei „Andrei Brudaru” din Cimişlia, a spus că migraţia a atins un apogeu în rândul populaţiei de etnie romă, care pleacă peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. „Am crezut că dacă mergem spre UE va fi viaţa mai uşoară, dar schimbările sunt puţine aici, în Moldova”, a spus Tudora Loghin.

Elena Sârbu, preşedintele Platformei femeilor rome „Romni”, spune că 80% dintre romi nu au poliţă de asigurare medicală. Majoritatea femeilor rome pe perioada sarcinii nu sunt luate la evidenţa medicului. La aceste probleme se adaugă şi stereotipurile legate de romi, astfel că unii medicii refuză să-i examineze. Din cauza infrastructurii slab dezvoltate, în majoritatea cazurilor ambulanţa nu ajunge în comunităţile în care trăiesc romii, iar pentru a cere ajutorul unui medic, romii sunt nevoiţi să meargă pe jos câţiva kilometri să ajungă la un centru medical din alt sat.

Potrivit Recensământului din 2014, etnicii romi reprezintă 0,3% din populaţia ţării, însă Coaliţia „Vocea Romilor” spune că numărul romilor din Moldova ar fi mai mare – 150 de mii de cetăţeni. În opinia lui Valeriu Căldăraru, directorul Asociaţiei Naţionale a Mediatorilor Comunitari, autorităţile ar micşora intenţionat numărul populaţiei de etnie romă pentru a evita rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite