Regimul separatist continuă presiunile asupra liceelor româneşti din Transnistria. Şcoala de la Corjova, ameninţată cu deconectarea serviciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliţia separatistă supraveghează careul de la începutul anului şcolar de la Corjova, raionul Dubăsari
Miliţia separatistă supraveghează careul de la începutul anului şcolar de la Corjova, raionul Dubăsari

După ce Fiscul de la Tiraspol le-a trimis scrisori prin care sunt somaţi să plătească impozite şi în republica separatistă, directorii liceelor româneşti din stânga Nistrului au fost anunţaţi că au de plătit taxe de arendă şi că riscă să fie deconectaţi de la gaze, apă şi curent.

Ieri a expirat termenul-limită dat de întrepriderea de distribuţie de gaze din Dubăsari şcolii gimnaziale de la Corjova pentru a prezenta un set de documente, printre care şi un contract de arendă. Administraţia întreprinderii a ameninţat cu deconectarea, dacă şcoala nu are actele în regulă.

„Tiraspolul a început să apese indirect asupra noastră. Spre deosebire de Tiraspol, în cazul nostrul o fac prin intermediul instituţiilor cu care avem contracte de prestări servicii“, povesteşte Constantin Sucitu, directorul instituţiei şcolare.

„În 18 ani, de când sunt director, am avut o arendă formală, încheiam un contract de arendă gratuită. În vara trecută, prima dată mi-a fost prezentat un contract pentru care Republica Moldova trebuia să plătească bani. Conform cifrelor revăzute la sfârşitul anului trecut, ar trebui să plătim 600.000 de lei (circa 45.000 de dolari) pe an. N-am semnat contractul, deoarece cei de la Ministerul Educaţiei (de la Chişinău - n.r) mi-a spus să nu semnez fără permisiunea lor. Acum, Dubăsari-gaz cere acest contract şi ne ameninţă cu deconectarea. Acelaşi lucru şi în cazul apă-canal“, adaugă Constantin Sucitu.

„Nu mă miră dacă ne-ar deconecta. Ne aşteptăm la orice. Înţelegem foarte bine că regimul secesionist recurge la astfel de presiuni pentru a împiedica Chişinăul să semneze Acordul de Asociere cu UE. Dacă eram cu ruşii, eram băieţi buni şi frumoşi“, mai susţine directorul şcolii de la Corjova, satul de baştină a preşedintelui Vladimir Voronin.

Maria Roibu, directorul Liceului „Alexandru cel Bun“ de la Tighina, afirmă că separatiştii de la Tiraspol au un scenariu de intimidare pentru fiecare dintre şcolile cu predare în limba română din Transnistria. „Eram sigură că aşa se va întâmpla, pentru că totul este dirijat. Eu cred că mâine am să primesc o scrisoare. Am refuzat o săptămână să mă duc să o iau şi mi-o trimit recomandat. Nouă nu ne pot imputa contractul de arendă, pentru că avem un acord pe zece ani ce expiră pe 23 mai, dar o să ne găsească altceva“, afirmă Maria Roibu.

Supravegheaţi de la distanţă de KGB şi Miliţie

La Râbniţa, Liceul „Evrika“ se confruntă cu alte probleme. Ieri, administraţia a primit facturile pentru luna ianuarie cu tarifele dublate „la indicaţia Tiraspolului“. „Noi arendăm sediul de la Uzina Metalurgică şi avem serviciile de la ei. Cei de la Reţelele Termice mi-au spus că nouă ne-au fost calculate facturile la «indicaţia Tirasolului». Îi sun acum pe cei de la Ministerul Educaţiei şi Biroul de Reintegrare să vedem ce facem“, a menţionat Eugenia Halus, directorul liceului de la Râbniţa. În plus, managerul a spus că de câteva zile maşini cu KGB-işti şi miliţieni supraveghează şcoala de la distanţă. „Stau cu maşina câte jumătate de zi. Fotografiază, filmează, fără să ne întrebe ceva. Mă duc şi-i intreb ce caută, de fiecare dată îmi spun diferite minciuni“, adaugă Halus.

Săptămâna trecută, directorul liceului românesc din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila Tamara Muntean şi şoferul Valeriu Climov, toţi angajaţi la „Lucian Blaga“, au fost reţinuţi de miliţieni după ce au tranzitat aşa-zisul punct vamal de la Tighina. Cei trei au fost acuzaţi că ar fi făcut „contrabandă cu valută“ cu salariile profesorilor. Separatiştii le-au sechestraţi banii (circa 8.400 de dolari), telefoanele mobile, ştampila instituţiei şi chiar maşina cu care se deplasau.

Zilele trecute, aşa-zisele autorităţi transnistriene au majorat plata pentru chiria sediului liceului de la Tiraspol cu 8.000 de lei, care în prezent ajunge la 35.000 de lei (2.600 de dolari) lunar.

Ministerul Educaţiei califică drept inacceptabile acţiunile unilaterale ale structurilor transnistrene, care conduc la înrăutăţirea situaţiei şcolilor subordonate Chişinăului, se spune într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. „Prin diverse presiuni, reprezentanţii Tiraspolului premeditat îngrădesc accesul la studii şi înrăutăţesc condiţiile de desfăşurare a procesului de instruire în şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiune. Ministerul Educaţiei face apel către toţi partenerii internaţionali de dialog să se implice în vederea stopării acţiunilor structurilor transnistrene care pun în pericol siguranţa şi viitorul copiilor noştri“, de arată în declaraţia difuzată presei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite