Traian Băsescu: Rolul meu în politica moldovenească e să conving cetăţenii să susţină unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu spune că rolul său în politica moldovenească, în calitate de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), este să convingă cât mai mulţi cetăţeni să susţină unirea celor două state româneşti, România şi Republica Moldova.

Băsescu a vorbit joi, 19 octombrie, în cadrul unui club de presă cu jurnaliştii de limba română, unde a reiterat faptul că doar unirea cu România, poate apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, transmite IPN.

Traian Băsescu declară că de când nu mai este implicat în politica de peste Prut şi având în spate cele două mandate de primar al Bucureştiului, altele două de preşedinte al României şi, totodată, fiind ministru al transporturilor în cinci guverne, a acumulat o vastă experienţă care poate fi utilă Republicii Moldova. „O să-mi dedic eforturile convingerii cetăţenilor că unirea este necesară. Vin să desfăşor activism în Republica Moldova, e o chestiune de conştiinţă. Nu vreau funcţii în Republica Moldova”, a opinat Traian Băsescu.

El afirmă că Republica Moldova este pusă în faţa provocării să aleagă între est şi vest, opţiunea vestică fiind alegerea cetăţenilor, iar cea estică – a Partidului Socialiştilor, apropiat şefului statului, Igor Dodon, care valorifică, în interesul cuiva, nemulţumirea celor afectaţi de tranziţie. Traian Băsescu declară că argumentele pro-ruşilor, precum că integrarea în Uniunea Euroasiatică este unica valabilă pentru dezvoltarea Republicii Moldova, nu sunt rezistente.

Fostul preşedinte al României declară că poziţionarea geografică a Republicii Moldova şi cultura moldovenească, sunt două lucruri incompatibile cu vectorul euroasiatic spre care tinde şefului statului. „Doar naivitatea ne poate face să credem că Uniunea Euroasiatică ne poate salva. Nu are perspectivă nici pentru securitatea statului, nici pentru prosperitatea cetăţenilor. Unica soluţie viabilă este unirea. Fiind membră NATO, România va genera pentru spaţiul comun securitate, fiind membră a UE, va genera prosperitate”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, în cazul unirii celor două state este previzibilă provocarea legată de regiunea transnistreană, care ar putea fi soluţionată prin negocieri cu Federaţia Rusă şi Ucraina. O altă provocare, susţine Traian Băsescu, va fi descentralizarea locală care în România este mult mai avansată, sistemul pe salarizare şi pensii, care vor trebui echilibrate şi ajustate, iar aceste procese vor implica costuri enorme. Cu cât întârzie unirea, spune fostul preşedinte al României, cu atât costurile cresc, pentru că cele două state se dezvoltă în condiţii diferite.

Vorbind despre perspectiva europeană a Republicii Moldova, fostul lider de la Cotroceni susţine că priorităţile de extindere ale UE sunt axate pe zona balcanică, iar în următorii 15-20 de ani aceasta nu va avea vreun obiectiv de extindere cu privire la Republica Moldova. „Frontiera de est a UE este pe Prut. Republica Moldova are cel mult şansa să rămână cu Acordul de Asociere”, a spus Traian Băsescu, precizând că cel mai scurt drum spre Bruxelles duce prin Bucureşti.

Fiind întrebat despre o eventuală implicare în unificarea forţelor proeuropene de la Chişinău, în preajma alegerilor parlamentare din 2018, Traian Băsescu a spus că intenţia sa este să susţină crearea unui partid unionist. Totuşi, spune că proeuropeni nu sunt excluşi dintr-o eventuală colaborare. Însă marea problemă a politicienilor care promovează europenizarea, este onestitatea, asupra căreia el nu este convins. În acest sens, problema cea mare pentru Traian Băsescu este liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe care îl consideră lipsit de credibilitate, atunci când vine vorba de unificarea forţelor proeuropene şi pro unioniste. „N-am nicio problemă să discut cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase, dar nu îmi va fi niciodată partener de dialog Vlad Plahotniuc”, a conchis Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite