Tiraspolul, în unison cu Moscova: Sunt inadmisibile orice forme de blocadă a Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Aşa-numitul Minister de Externe de la Tiraspol a reacţionat la declaraţia Dumei de Stat a Moscovei privind „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”. Autorităţile din stânga Nistrului subscriu acestei declaraţii şi menţionează că oricare formă de blocadă a regiunii transnistrene este inadmisibilă.

Într-un comunicat de presă al diplomaţiei transnistrene se spune că instituţia îşi exprimă susţinerea cu poziţia deputaţilor ruşi, iar declaraţia Dumei demonstrează că Transnistria şi Rusia au viziuni comune faţă de situaţia creată din jurul regiunii, dar şi vizavi de circumstanţele din procesul de negocieri. 

„Considerăm actuală şi binevenită intenţia Dumei de Stat a Rusiei privind reluarea imediată a lucrărilor de reglementare în formatul „5+2”. Suntem convinşi că orice obstacol care apare în buna funcţionare a platformei respective vor duce la tensionarea situaţiei în raport cu părţile, în plus, vor provoca acţiuni unilaterale de presiune asupra Transnistriei. În acest context, MAE (de la Tiraspol) împărtăşeşte poziţia deputaţilor ruşi vizavi de neadmiterea blocadei în jurul regiunii, inclusiv prin instalarea posturilor vamale comune moldo-ucrainenene la frontiera transnistreană”, se spune în comunicat.

De asemenea, autorităţile transnistrene se alătură Moscovei în chestiunea ce priveşte necesitatea de a menşine trupe pacificatoare ruse pe Nistru.

Duma de Stat de la Moscova a adoptat în unanimitate vineri, 7 iulie, cu votul a 386 de deputaţi prezenţi la şedinţa în plen, o declaraţie cu privire la „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”. Chişinăul a calificat documentul drept „un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova”.

În acelaşi timp, Igor Dodon s-a abţinut să critice Kremlinul, precizând că Rusia mereu a pledat pentru integritarea teritorială a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite