În spatele acţiunilor de intimidare contra liceului românesc de la Tiraspol se ascund interesele economice ale administraţiei separatiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul separatist se foloseşgte de toate oportunităţile pentru a şantaja Chişinăul
Liderul separatist se foloseşgte de toate oportunităţile pentru a şantaja Chişinăul

Incidentul cu reţinerea administraţiei Liceului românesc Lucian Blaga din Tiraspol şi confiscarea banilor pentru salariile profesorilor poate fi considerat replica autorităţilor separatiste la acţiunile Guvernului de la Chişinău de a lăsa firmele din regiune fără facilităţile fiscale, se constată într-o analiză publicată de portalul dniester.ru.

"De la 1 ianuarie 2014, autorităţile de la Chişinău au început să aplice faţă de agenţii economici din Transnistria noi reguli de taxare. Astfel companiile din regiune au foste obligate să plătească diverse taxe şi accize, care afectează costurile mărfurilor: de la vin şi coniac, la textile şi produse chimice. Aceste mărfuri erau livrate în special pe pieţele europene, prin "poarta oferită de Moldova". Conducerea transnistreană a refuzat însă să participe la punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE, parafat de către partea moldovenească la Vilnius. Cu toate acestea, Transnistria se bucură de toate privilegiile asociate cu punerea în aplicare a acestor documente“, se menţionează în analiza portalului dniester.ru.

Autorii susţin că 75% din producţia întreprinderilor transnistrene este consumată de către Uniunea Europeană, iar toate companiile ce exportă sunt înregistrate în Moldova.

"În consecinţă afaceriştii din regiune au obţinut profituri enorme datorită consumatorilor din UE, în timp ce conducerea Transnistriei se prezenta drept mare luptător pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Această strategiem mai devreme sau mai târziu, trebuia să ducă la concluzii adecvate din partea UE şi a Chişinăului", menţionează autorii.

Măsura luată pentru a forţa elita politică de la Tiraspol să participe la rezolvarea prioblemelor comune, a fost legislaţia fiscală, adică eliminarea facilităţilor fiscale.

"Replica a fost reţinerea directorului şi a alţi doi angajaţi ai şiceului Lucian Lucian Blaga din Tiraspol, confiscarea banilor detinaţi pentru plata salariilor profesrorilor şi un scandal internaţional ce a dus la adoptarea unei declaraţii a Parlamentului European de condamnare a autoproclamatei rmn. Autorităţile transnistrene profită de posibilitatea de a face presiuni asupra Chişinăului prin atacuri la adresa şcolilor aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. Scopul lor este eliminarea noilor sarcini fiscale, ca întreprinderile din regiune să poată în continuare să-şi vândă marfa pe piaţa europeană, iar elita transnistreană să se scalde în lux, în timp ce şeful regiunii Evgheni Şevciuk va continua să posteze pe Facebook materiale care să arate criza financiară, şomajul şi alte probleme ale Uniunii Europene", se constată în articol.

Potrivit dniester.ru, această tactică a lui Evgheni Şevsiuk şi a securităţii din regiune va continua să fie aplicată până când Uniunea Europeană nu va trece la aplicarea de sancţiuni specifice împotriva elitei politice din Transnistria şi a companiilor ce susţin acest regim.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite