Ion Iovcev: „Parcursul european al Moldovei nu va fi întors prin Liceul «Lucian Blaga»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iovcev prezintă citaţia prin care a fost chemat la audieri joi, 6 februarie, de către separatişti Sursa: Privesc.eu
Ion Iovcev prezintă citaţia prin care a fost chemat la audieri joi, 6 februarie, de către separatişti Sursa: Privesc.eu

Directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Ion Iovcev, a relatat cu lux de amănunte cum a fost umilit şi ţinut în frig, miercuri, în timpul celor cinci ore în care s-a aflat în arestul separatiştilor.

Directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Ion Iovcev, împreună cu contabila instituţiei, au relatat astăzi, la Chişinău, supliciile prin care au trecut în zilele de miercuri şi joi, în arestul separatiştilor. Iovcev a spus că incidentul a avut loc în centrul satului Parcani, unde doi miliţieni şi un vameş l-a oprit pentru a face un control repetat al vehiculului.

„Nu m-am aşteptat niciodată să se întâmple o asemenea situaţie ca-n data de 5 februarie. Parcă KGB-ul transnistrean se gândeşte ce să facă pentru ca Liceul «Lucian Blaga» să aibă probleme. La câteva minute după ce-am fost opriţi au venit vreo 4-5 maşini ale miliţiei, iar unul dintre vameşi ne-a spus să mergem cu ei la Tiraspol. Am refuzat, au încercat să ne pună cătuşele şi când au văzut că nu ne e teamă, s-au uitat în portbagaj, unde-au găsit geanta neagră. Când au văzut geanta cu bani, au zis că-s contrabandist“, a mărturisit Ion Iovcev, arătând geanta în care a transportat cei 114.000 de lei, bani reprezentând salariile pe o lună ale profesorilor din Liceul „Lucian Blaga“. 

FOTO Directorul liceului românesc de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană

Directorul Iovcev a mai spus că, din cauza frigului şi a stresului, a avut dureri de inimă pe durata cât a fost în arestul separatiştilor. „Mi s-au înnegrit mâinile de-atâta frig. Am simţit că am probleme cu inima şi-am băgat mâna în buzunar să-mi iau o pastilă. Imediat un miliţian a insistat să fiu percheziţionat şi au găsit un aparat foto, pe care mi l-au luat. Pe procesul verbal am răspuns în limba română, unde-am scris că am fost umilit şi că le cer socoteală pentru fărădelegile pe care le-au făcut împotriva noastră“, a mai spus acesta.  

image

FOTO. Directorul Ion Iovcev arată geanta cu care a transportat salariile profesorilor de la liceul „Lucian Blaga“, confiscate de separatişti

Conducătorul liceului a mai susţinut că la un moment dat au venit şase militari moldoveni, care în circa jumătate de oră au fost arestaţi de separatişti care aveau cagule pe cap. „Aceşti şase oameni au avut tot timpul o comportare frumoasă, demnă de un ofiţer. A venit Oleg Beleacov, şeful delegaţiei transnistrene a Comisiei Unificate de Control, care le-a dat 25 de minute să plece de-acolo. Ai noştri n-au plecat. Când au expirat cele 25 de minute au venit vreo 28 de ofiţeri spetsnaz cu ciorapi negri pe cap, care i-au luat pe militarii noştri“, a mai relatat Iovcev.

Profesorul Ion Iovcev: „În Transnistria are loc un genocid împotriva românilor”

Spre seară, atât directorul liceului, cât şi contabila şi şoferul, au fost eliberaţi, însă primilor doi li s-a cerut să revină la audieri, la secţia de „luptă împotriva contrabandei“, printr-o citaţie neştampilată. Directorul a mai susţinut că în dimineaţa zilei de joi, la ora 8 a ajuns la liceu, a susţinut o lecţie cu elevii săi, iar apoi a plecat cu contabila la interogatoriu, cu autobuzul şcolii. 

„Când am intrat în acea secţie, ne-au mai ţinut încă jumătate de oră într-o încăpere rece. Pe doamna contabilă au ţinut-o mai multe ore, până la 14.00. Tot timpul ne-au fost adresate aceleaşi întrebări. La Tiraspol sunt încălcate drepturle omului. Au crezut că vor distruge liceul în trei luni. Niciun părinte nu şi-a retras copilul, iar parcursul european al Moldovei nu va fi întors prin liceul «Lucian Blaga»“, a mai susţinut Iovcev. 

Şcolile cu predare în limba română din Transnistria au fost obligate de separatişti să plătească impozite şi în rmn

După ce miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Tiraspol sub pretextul că vor să verifice cum se achită salariile, astăzi toate cele şase şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost obligate să achite impozite şi în regiunea secesionistă.

Tiraspolul asigură: procesul de învăţământ din şcolile cu predare în limba română nu va fi pus în pericol

Grupul de lucru pentru educaţie s-a întâlnit a sediul misiunii OSCE pentru a discuta funcţionarea şcolilor cu instruire în limba română în din stânga Nistrului.

Au fost îngheţate conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol. Presiunile din partea rmn, discutate la Ministerul Educaţiei

Oficialii de la Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii Biroului pentru reintegrare s-au întâlnit cu directorii celor opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Anterior, instituţiile au suferit nenumărate presiuni din partea structurilor de la Tiraspol, iar din decembrie şcolile au fost impuse să plătească impotize şi în rmn.

Traian Băsescu a cerut intervenţia OSCE în cazul reţinerii directorului de la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri seara, profunda îngrijorare cu privire la reţinerea a trei reprezentanţi ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a solicitat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) intervenţia în acest caz, potrivit site-ului Administraţiei Prezidenţiale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite