Studiu: Elitele politice din Moldova au facilitat spălarea a 70 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari de la băncile ruseşti au fost spălaţi prin intermediul instanţelor şi băncilor din Republica Moldova, fiind folosite hotărâri judecătoreşti ilegale emise pe cazuri de pretinse datorii.

În tot acest timp, autorităţile de supraveghere şi de urmărire penală, subordonate elitelor politice, au ignorat cu bună ştiinţă activităţile suspecte, în timp ce Parlamentul şi Curtea Constituţională au aprobat modificări legislative şi decizii pentru a facilita spălarea banilor. Concluziile se regăsesc într-un studiu cu privire la „Laundromatul rusesc”, realizat de Comunitatea Watchdog.md şi Transparency International Moldova.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Sergiu Tofilat Watchdog.md, unul dintre autorii studiului, a declarat că, deşi ofiţerii de investigaţii din Moldova pretind că au depistat 20 de miliarde de dolari de provenienţă suspectă, dovezile disponibile public demonstrează că suma reală a fondurilor spălate a reprezentat 70 de miliarde de dolari. Potrivit lui, deocamdată nicio persoană din cadrul autorităţilor de supraveghere şi de urmărire penală din ţară nu a fost condamnată. Dimpotrivă, mai multe persoane responsabile au fost recent promovate la Curtea Constituţională.

Sergiu Tofilat a menţionat că rapoartele statistice indică o creştere a volumului de transferuri din ţările CSI în băncile moldoveneşti în perioada 2010-2014. Intrările totale au constituit 80 de miliarde de dolari (94,4% provenind din Rusia) şi au depăşit semnificativ fluxurile financiare din activităţile economice reale, cum ar fi exporturile şi remitenţele personale, în valoare totală de nouă miliarde de dolari.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, după încheierea schemei „Laundromat rusesc”, în 2014, intrările financiare anuale din ţările CSI au scăzut semnificativ, de la 21 de miliarde la 3,2 miliarde de dolari. Într-un răspuns oferit de BNM se menţionează că tranzacţiile suspecte se referă la operaţiuni interbancare cu depozite, împrumuturi şi tranzacţii cu instrumente financiare derivate. Pe de altă parte, Serviciul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor consideră respectivele tranzacţii suspecte ca fiind parte din schema „Laundromatul rusesc” realizat prin intermediul Moldindconbank. SPCSB a amendat banca cu 4,3 milioane de lei.

Ştefan Gligor, expert în politici publice, a declarat că cercetarea denotă că organele cu atribuţii de contracarare a spălării banilor şi organele responsabile de supravegherea modului de aplicare a legii de către judecători nu au acţionat conform obligaţiilor de serviciu. „Noi avem 70 de miliarde care au tranzitat Republica Moldova şi ei s-au făcut că plouă în toţi aceşti ani”, a notat Ştefan Gligor.

Directoarea executivă, Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a menţionat că ceea ce se atestă reprezintă un lanţ de crime de dimensiuni extraordinar de mari. „Şi 20 de miliarde de dolari este o cifră extraordinar de mare pentru Moldova, dar 70 de miliarde de dolari este Produsul Intern Brut al Republicii Moldova de mai mult de zece ani. Organele competente nu puteau să nu observe tranzacţii de aşa amploare”, a menţionat Lilia Carasciuc. În opinia sa, organele competente au acţionat de această manieră pentru că au fost complici la aceste fraude în lanţ. Lilia Carasciuc a mai spus că „apetitul pentru bani foarte uşori, atunci când controlezi instituţiile statului, inclusiv Curtea Constituţională, CSM, CNA, BNM, creşte la nesfârşit. Mai mult ca atât, în loc să fie trase la răspundere, aceste persoane au fost promovate în funcţii”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite