Sondaj: Jumătate din moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană s-a divizat în ceea ce priveşte bugetul comunitar

Aproape 50% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acelaşi timp, pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar opta 45,7% dintre moldoveni. Rezultatele au fost obţinute în cadrul Barometrul Socio-Politic, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău la comanda Agenţiei de presă IPN.

Întrebaţi cum evaluează acţiunile autorităţilor privind apropierea de integrarea europeană a Republicii Moldova, 49% dintre respondenţi cred că am înregistrat progrese, iar 6% consideră că progresele sunt mari. 22% sunt de părere că am bătut pasul pe loc, iar 8% că mai degrabă s-a regresat în acest domeniu. Ceilalţi nu ştiu sau au preferat să nu dea un răspuns.

Potrivit directorului Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC, Doru Petruţi, 56% dintre respondenţi ştiu despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE. „De la ultimul sondaj făcut în luna mai a crescut numărul celor care cunosc despre acest eveniment, semn că au dat rezultate campaniile de informare“, a declarat Doru Petruţi

Totodată, 44% dintre respondenţi consideră că la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius Moldova va reuşi să parafeze Acordul de Asociere, 33% sunt sceptici în această privinţă, iar 23% nu au ştiut cum să răspundă. Cât ţine de perioada post-Vilnius, 34% consideră că viaţa moldovenilor se va schimba puţin, 22% – foarte spun că vom avea schimbări minore sau chiar deloc. La schimbări majore se aşteaptă 19% dintre respondenţi.

Datele sondajului au fost colectate în perioada 19 octombrie – 11 noiembrie, pe un eşantion de 1126 persoane din 76 de localităţi. Marja de eroare este de 3%. Cercetarea este continuarea unui proiect lansat în luna mai curent.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite