Sondaj: Ion Ceban şi Silvia Radu sunt favoriţii cursei electorale în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Radu si Ion Ceban

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri ale primarului de Chişinău, pentru Ion Ceban ar vota 20,5% din respondenţi, iar pentru Silvia Radu – 18,4%. 10,2% şi-ar da votul pentru Maia Sandu, iar pentru Andrei Năstase – 6,9%.

Întrebarea a fost adresată unui număr de 671 de persoane din municipiul Chişinău, în cadrul unui sondaj de opinie la nivel naţional prezentat astăzi, 2 aprilie, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, popularitatea primarului general interimar Silvia Radu se datorează acţiunilor întreprinse de aceasta în ultima perioadă, inclusiv demiterea mai multor şefi de la Primărie.

Motivându-şi opţiunile într-o formă liberă, 21% din cei chestionaţi au spus despre candidatul ales că este un om onest, curajos, hotărât, care luptă cu corupţia şi luptă pentru dreptate. 17% au spus că este sincer, corect, critic, iar 15% au apreciat competenţa, cunoştinţele bune despre problemele oraşului şi faptul că are soluţii pentru ele.

Întrebaţi, deja la nivel naţional, cât de informaţi sunt despre activitatea autorităţilor din localitatea lor, doar 27% dintre respondenţi au spus că sunt informaţi într-o măsură mai mică sau mai mare, 41% susţin că sunt informaţi puţin, alţi 22% – că nu sunt informaţi deloc. Fiecare al zecelea chestionat n-a putut da un răspuns clar la această întrebare. 36% dintre respondenţi, într-un fel sau altul, sunt mulţumiţi de activitatea organelor publice locale, o treime au apreciat-o ca nici bună, nici rea, 26% nu sunt mulţumiţi, iar cinci la sută nu s-au putut pronunţa.

Majoritatea respondenţilor, 56%, consideră că fenomenul corupţiei este larg răspândit în organele administraţiei locale din municipiul, oraşul sau satul lor. Nu sunt de acord cu această apreciere 19% dintre ei. Ceilalţi nu şi-au expus părerea.

Respondenţilor le-a fost adresată întrebarea privind soluţiile pe care le văd. Astfel, 18,6% consideră că principalele soluţii sunt: dezvoltarea economiei comunităţilor, lupta cu corupţia – 17,1%, implementarea reformei teritorial-administrative – 14,3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite