Socialiştii şi-au stabilit priorităţile pentru 2018: Interzicerea Istoriei Românilor şi a manifestaţiilor unioniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO socialistii.md
FOTO socialistii.md

Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a prezentat marţi, 6 februarie, priorităţile fracţiunii parlamentare a PSRM pentru sesiunea primăvară-vară a anului 2018. Socialiştii vor promova ideea excluderii disciplinei şcolare Istoria Românilor, dar şi interzicerea manifestaţiilor unioniste.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PSRM, socialiştii au divizat priorităţile în câteva categorii.

La capitolul „Politic, Neutralitate, Statalitate” principalele fiind:

1.   Înlocuirea disciplinei de studiu Istoria Românilor cu Istoria Moldovei;

2.  Interzicerea întrunirilor şi manifestaţiilor unioniste care au drept scop subminarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a RM;

3. Promovarea Declaraţiei cu privire la neutralitatea permanentă a RM şi adoptarea pachetului de legi ce reies din această declaraţie;

4. Promovarea Rezoluţiei APCE privind limbile vorbite de minorităţile de naţionale şi adoptarea pachetului de legi ce reies din această Reozluţie;

5. Monitorizarea activităţii şi domeniilor de activitate a actualilor miniştri din Guvernul Filip şi înaintarea moţiunilor simple. 

Capitolul „Asistenţa socială, Educaţie, Sănătate” este axat pe:

1. Indexarea pesniilor de 2 ori pe an cu 20% până la atingerea nivelului minim de existenţă: la data de 1 aprilie şi la data de 1 octombrie. Pensionarii care activează în cîmpul muncii să fie scutiţi de plăţile sociale;

2. Asigurarea tuturor condiţiilor pentru angajarea invalizilor în câmpul muncii, A prevedea expres ca toate instituţiile publice să fie echipate cu rampe, Asigurarea priorităţilor de procurare a bunurilor şi serviciilor de la întreprinderile unde activează invalizi

3. Majorarea indemnizaţiilor pentru invalizi cu 10%, Modificare procedurii de stabilire şi revizuire a gradului de invalidate pentru a preveni unele abuzuri a organelor de stat cînd acestea examinează modul de acordare a gradului de invaliditate;

4. Stabilirea moratoriului la închiderea şcolilor din Republica Moldova, asigurarea activităţii şcolilor cu predare în alte limbi, inclusiv materiale didactice, cărţi etc.

5. Stabilirea moratoriul la închiderea instituţiilor medicale din Republica Moldova. Revizuirea şi diminuarea preţurilor la serviciile medicale prestate de instituţiile medico-sanitare publice precum şi a preţurilor medicamentelor în farmacii.

6. Introducerea noţiunii de capital matern, modul de stabilire şi acordare a acestuia. De asemenea se propune ca mamele cu 5 şi mai mulţi copii să aibă dreptul la pensie (nu mai mică decât media pe ţară) de la vîrsta de 54 ani, cu un minim de 15 ani de muncă.

7. Restabilirea fondurilor locale pentru susţinerea socială a populaţiei.

8. Majorarea valorii compensaţiilor unice pentru tinerii specialişti. Elaborarea unei abordări complexe de sprijinire a familiilor şi specialiştilor tineri. Scutirea tinerilor specialişti de la plata impozitului pe venit timp de trei ani de la absolvire.

La capitolul „Economie” principalele fiind:

1. Audierea BNM privind Raportul Kroll-2 şi măsurile întreprinse de CNA şi Procuratura Generală pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar.

2. Audierea ANRE privind tarifele majorate la gazele naturale pentru consumatori casnici

3.   Protejarea pieţei şi a producătorului autohton. Susţinerea sectorului real prin implementarea unei politici fiscale eficiente, motivaţionale prin:

- reintroducerea impozitului pe venit – 0% pentru persoanele juridice şi fizice (antreprenori) a venitului  anual cu condiţia ca acest venit să fie reînvestit în dezvoltarea producţiei proprii.

- stabilirea cotelor impozitului pe venit în 3 trepte de respectiv: 7%, 17% şi 25% în loc de actualele 2 trepte de respectiv de 7% şi 18%;

- acordarea facilităţilor pentru tineri în deschiderea afacerilor proprii, inclusiv prin acordarea garanţiilor suplimentare din partea statului la contractarea creditelor de la băncile comerciale sau stingerea a 30% a creditului din partea statului.

4. Introducerea unor întreprinderi de importanţă majoră pentru stat în lista bunurilor nepasibile privatizării şi anume: S.A. “Tutun CTC”, S.A. “Barza Albă”, S.A. “Aroma”, S.A. “Reţele Electrice de Distribuţie Nord”, S.A. “Reţele Electrice de Distribuţie Nord-Vest”, S.A. “Centrala Electrică de Termoficare Nord”, S.A. “Metalferos”, Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău”, “Calea Ferată”, “Air Moldova”, S.A. “Moldtelecom” precum şi altele.

5. Extinderea termenului desfăşurării activităţilor patentei de întreprinzător, pînă la data de 31 decembrie 2022.

La capitolul „Juridic” principalele fiind:

1. Vom remarca că va fi propus modificarea Codului Penal pentru sancţiuni pentru funcţionarii electorali pentru fraude electorale în contextul aproprierii alegerilor parlamentare în anul 2018.
2. Responsabilitatea Guvernului pentru neprezentarea în termen a legii bugetului anual.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite