Sergiu Mocanu: Introducerea limbii române în Constituţie este un pas spre Unire, iar Rusia înţelege asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că modificarea articolului 13 din Constituţie, ce presupune înlocuirea limbii de stat din „limba moldovenească” în „limba română”, este un pas spre Unire. Politicianul afirmă că limba română trebuie consfinţită în Legea Supremă pentru că este un „pas spre civilizaţia românească”.

„Acest simbol trebuie să-l băgăm în Constituţie şi să ne recăpătăm identitatea noastră românească. Asta o înţeleg ruşii, nu mă refer la ruşii din Moldova, asta o înţelege Rusia, că limba română este un pas spre Unire. Duşmanii noştri înţeleg lucrul ăsta că pentru noi adoptarea acestui element identitar este mai mult decât limba română, asta este cel mai important pas spre civilizaţia românească. Civilizaţia românească a pornit de la limba română, de la şcoala ardeleană, din momentul în care în Est veneau şcolile din Vest”, a declarat Sergiu Mocanu miercuri, 1 noiembrie, în cadrul emisiunii sale de pe Youtube.

Tot în acest context, fostul deputat îndeamnă cetăţenii să nu-i mai asculte pe cei care susţin că limba vorbită de moldoveni este limba moldovenească pentru că aşa ar fi vorbit-o Ştefan cel Mare.

„Nu există limbă românească în perioada lui Ştefan cel Mare, precum nu există limbă românească a altor domnitori din perioada medievală. Cancelaria lui Ştefan cel Mare s-a dus în trei limbi. Ştefan cel Mare nu a avut identitate naţională. Singura identitate pentru care a luptat Ştefan cel Mare a fost creştinismul şi lăsaţi prostiile (...) Ştefan cel Mare nu a luptat pentru vreo identitate moldovenească, nici românească, nu erau identităţi etnice atunci. Elementele definitorii pentru dânşii era creştimismul. El pentru creştinism lupta”, a subliniat Mocanu. 

Totodată, preşedintele Mişcării Populare Antimafie e de părere că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, deţine voturile necesare (67) pentru modificarea articolului 13 din Constituţie. Mai mult ca atât, potrivit lui Mocanu, Plahotniuc chiar ar intenţiona să introducă limba română în Legea Supremă pentru că „vrea să-şi facă un monument şi monumentul ăsta să seamăne cu monumentul limbii române”.

„Pentru dânsul, acest monument al limbii române pe care şi-l pregăteşte este cum a fost pentru Ceauşescu Palatul Republicii”, a subliniat Sergiu Mocanu.

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, transmite IPN.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Şi vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău. Oficialul rus afirmă că decizia respectivă nu ar trebui să ne uimească, deoarece judecătorii Curţii deţin paşapoarte româneşti.

„De ce să ne mire? Din şase membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, cinci sunt români, conform paşaportului”, a menţionat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite