Senatorul Viorel Badea: Unirea cu Republica Moldova ar costa România vreo 20 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Badea susţine că trebuie crescut volumul investiţiilor româneşti în Republica Moldova FOTO
Viorel Badea susţine că trebuie crescut volumul investiţiilor româneşti în Republica Moldova FOTO

Senatorul pentru românii din Europa şi Asia din Parlamentul Romaniei susţine într-un interviu pentru Unimedia că oferta politică a României pentru Republica Moldova despre care vorbea recent preşedintele Traian Băsescu se referă la reunificarea celor două state româneşti.

„Sunt mulţi dintre conducătorii şi din România şi din Republica Moldova care nu prea înţeleg bine ce înseamnă Moldova pentru România şi viceversa, sau mai mult reunificarea. Ne speriem de acest termen. Eu nu m-aş speria. Pe mine ca cetăţean m-ar interesa în primul rând să trăiesc mai bine. Dacă mie îmi garantează cineva şi îmi demonstrează că reunificarea Republicii Moldova cu România îmi va aduce un trai mai bun, nu văd de ce să nu aleg un trai mai bun", a precizat senatorul român pentru portalul Unimedia.info.

Întrebat cum ar putea fi realizat dezideratul unirii şi care ar fi cheltuielile, parlamentarul a oferit exemplul reunificării celor două Germanii. "Este un economist la Bucureşti care a făcut un calcul cât ar costa reunificarea. Într-o primă fază, cheltuielile pe care România le-ar avea într-o asemenea situaţie vor fi foarte mari şi vor afecta PIB, însă după o perioadă cuprinsă între 7-10 ani, PIB al celor două state reunificate va creşte spectaculos. Ar fi vorba de 20 de miliarde de euro. Dar nu este un efort care ar putea să dezechilibreze România", a punctat Viorel Badea.

O estimare efectuată opt ani în urmă de o publicaţie de şa Bucureşti vorbea de un cost de circa 25 de miliarde de euro. 

Anul trecut Ziarul Financiar a estimat că eventuala unire a României cu Re­publica Moldova ar aduce Româ­niei un plus de 3,7 milioane de locuitori, o creştere a PIB de 5,5 miliarde de euro (4,2% din PIB-ul României) şi un plus de suprafaţă de aproape 34.000 km pătraţi. În acelaşi timp, PIB-ul per/capita al „noii“ Românii ar scădea la 5.700 de euro, având în vedere că PIB-ul per capita în România a fost în 2012 de aproximativ 6.700 de euro, în vreme ce al Republicii Moldova de doar 1.500 de euro.

DOCUMENTAR Adevărul despre Unirea cu Moldova

Pe aceeaşi temă:

Diplomat român la Chişinău: reunirea poate avea loc mai repede decât ne aşteptăm Unirea dintre Republica Moldova şi România a fost lansată ca o temă politică sau ca un proiect real pentru ţară? Ieri ambasadorul României de la Chişinău reconfirma faptul că Oferta Politică pentru Republica Moldova, care va veni din partea României dacă situaţia devine similară cu cea din Ucraina, este Unirea cu România.

Adevărul despre unirea cu Moldova: „Uitaţi de unire! Vom fi întotdeauna vecini şi nimic mai mult”  „Republica Moldova este un stat independent, şi, by the Grace of God (cu ajutorul lui Dumnezeu – n.r.), aşa va rămâne. Amin! Întotdeauna! Uitaţi de unire!”, ne spune Iurie Muntean, secretarul general al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Un comunist neaoş, care laudă reformele de liberalizare a economiei şi vorbeşte despre Dumnezeu.

Adevărul despre unirea cu Moldova. Ce vor, de fapt, moldovenii  Unirea nu e o simplă redesenare a hărţii. Implicaţiile sunt mai presus de voinţa populară. Ne-au vorbit despre toate acestea politicieni, antreprenori, activişti, vedete locale, muncitori, adolescenţi şi oameni care au trecut prin războaiele şi revoluţiile Moldovei în ultimele două decenii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite