Senatorii ruşi avertizează Chişinăul: Şi Rusia ar putea cere să i se achite pentru că a menţinut pacea în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii ruşi sunt revoltaţi de afirmaţiile preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a declarat că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria. În replică, aceştia susţin că şi Moscova ar putea înainta o notă de plată către Chişinău, pentru faptul că Rusia a menţinut în toţi aceşti ani pacea în regiunea transnistreană.

Senatorul rus Franţ Klinţevici (membrul camerei superioare a Legislativului Rusiei) a avertizat Chişinăul cu referire la pretenţiile menţionate de către speakerul Andrian Candu.

„Cred că şi Rusia e în drept să înainteze Republicii Moldova o notă de plată. Pacificatorii ruşi îndeplinesc în regiune o funcţie esenţială, evitând producerea unui conflict militar, care ar fi inevitabil în cazul în care aceştia nu s-ar afla acolo. Acest fapt este legat de cheltuieli financiare deloc mici”, a declarat Franţ Klinţevici pentru agenţia de presă rusă Regnum.

Senatorul rus a precizat că, din păcate, Moldova nu are cu ce plăti, deoarece ţara ar fi în faliment.

Potrivit sursei citate, un alt senator rus, Alexei Pushkov, a scris pe pagina sa de Twitter că, dacă se va ajunge la ideea ca Moldova să solicite Rusiei bani în contextul dat, atunci Chişinăul riscă să piardă piaţa de desfacere rusă.

„Moldova vrea să obţină miliarde de dolari de la Rusia pentru o „ocupaţie mitică” a Transnistriei? Este o logică tipică a unor paraziţi, care născocesc un pretext şi strigă „daţi-ne bani”. Nici să nu să se gândească la asta. În aşa caz, ei pot fi lăsaţi în general fără piaţa rusă şi să rămână cu nimic”, a subliniat Pushkov.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria. În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite