„Rusia a respectat acordul de la Istanbul”. Moscova anunţă în ce condiţii va retrage armata rusă din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata rusă ar putea pleca din Republica Moldova după evacuarea muniţiilor din depozitele de la Colbasna FOTO: Adevărul
Armata rusă ar putea pleca din Republica Moldova după evacuarea muniţiilor din depozitele de la Colbasna FOTO: Adevărul

Diplomatul rus care reprezintă Rusia în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, susţine că trupele ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova cu un scop bine definit şi a anunţat în ce condiţii militarii ruşi vor părăsi regiunea trasnistreană.

Potrivit unui interviu realizat de „Europa Liberă”, Serghei Gubarev susţine că soldaţii ruşi prezenţi în Transnistria au un obiectiv foarte clar şi anume cel de a păzi depozitele de muniţii din localitatea Colbasna. „Aceste depozite sunt din 1949, din perioada Uniunii Sovietice. Este cel puţin iresponsabil dacă nu criminal să lăsăm aceste depozite fără supraveghere. Când din aceste depozite vor fi evacuate toate obiectele explozive - şi trebuie să înţelegeţi că nu este vorba despre suzete sau păpuşi, dar despre artilerie - atunci obiectivul trupelor militare va fi îndeplinit. Când vor fi evacuate aceste muniţii, atunci vor apărea condiţiile pentru ca trupele militare să părăsească acest teritoriu”, a declarat Gubarev.

Diplomatul rus nu a putut să spună când se va întâmpla acest lucru. Potrivit lui Serghei Gubarev, Rusia a îndeplinit în totalitate prevederile acordului de la Istanbul. Fiind întrebat despre faptul că puterea de la Moscova este acuzată că una dintre prevederile acordului privind retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului nu a fost respectată, Gubarev a opinat că autorităţile de la Chişinău nu vor să asculte declaraţiile celor de la Moscova, reiterând faptul că Rusia s-a conformat înţelegerii de la Istanbul.

Menţionăm că premierul Valeriu Streleţ a cerut la summitul ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Puterea de la Moscova anunţa anterior că muniţiile de la Colbasna nu pot fi evacuate până nu există o decizie politică în reglementarea conflictului transnistrean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite