Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întâlnit la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transnistria

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului, Oleg Serebrian, şi al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, s-au întâlnit la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol. În cadrul dialogului, Chişinăul a reabordat problema fermierilor din raionul Dubăsari, cu îndemnul de a fi întreprinse toate eforturile pentru a depăşi dificultăţile pe care le întâmpină, transmite IPN.

S-a discutat şi oferirea accesului neîngrădit la terenuri, inclusiv în perioada desfăşurării lucrărilor sezoniere şi a prelucrării loturilor de pământ.

De asemenea, s-a discutat şi libera circulaţie, fiind enunţată interconectivitatea acesteia cu o mare parte din problemele înfruntate de către cetăţeni în procesul deplasării în localităţile din regiunea transnistreană. A fost enunţată necesitatea eliminării barierelor existente şi a asigurării deplasării nestingherite a tuturor categoriilor de persoane.

A fost reiterat subiectul şcolilor cu predare în limba română şi indispensabilitatea asigurării desfăşurării procesului educaţional conform exigenţelor în vigoare, cu dotarea acestora cu sedii adecvate. Exemplu adus a fost cazul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, care nu dispune de sală pentru activităţi sportive, sală de festivităţi şi  cantină proprie.

„Reprezentantul politic de la Tiraspol a accentuat tema importurilor diferitor categorii de mărfuri efectuate de către agenţii economici din regiune şi care, urmare a suspendării activităţii punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, asigură introducerea loturilor respective prin punctele vamale ale Republicii Moldova. A fost reiterat de către Chişinău că impedimente în proces nu se urmăresc, autorizarea şi vămuirea având loc în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare, regiunea fiind aprovizionată cu produse alimentare, medicamente etc.”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

Negociatorii au agreat ca în perioada apropiată să fie relansată activitatea mai multor grupuri de lucru sectoriale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite