Reprezentanţii găgăuzi merg împotriva Constituţiei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Adunării Populare din UTA Găgăuză. Foto Adevărul Moldova
Sediul Adunării Populare din UTA Găgăuză. Foto Adevărul Moldova

Deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei vor încălca mai multe legi ale Republicii Moldova, inclusiv Constituţia, dacă vor vota modificările propuse la Legea UTA Găgăuzia cu privire la televiziune şi radio. Unul din autorii proiectului de modificare a legii, Ivan Burgudji, spune că acestea vor fi votate săptămâna viitoare.

Mai multe organizaţii neguvernamentale de media au semnat o declaraţie prin care cer Adunării Populare a Găgăuziei să respingă acest proiect de lege.

„Prin ce sunt rele aceste propuneri?”

Proiectul de lege, supus dezbaterii publice, prevede modificarea procedurii legale de eliberare a licenţei de emisie, licenţei de utilizare şi autorizaţiei de retransmisie, prin trecerea acestora în competenţa Comitetului executiv al Găgăuziei. De asemenea, vizează substituirea competenţelor legale ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului, de supraveghere a respectării prevederilor legislaţiei audiovizuale de către deţinătorii de licenţe de emisie şi autorizaţii de retransmisie şi sancţionarea acestora în cazul încălcărilor. 

Se propune şi modificarea procedurii de alegere şi destituire a membrilor Consiliului de Observatori (CO) a radiodifuzorului public regional Compania „Teleradio-Găgăuzia” şi investirea acestuia cu atribuţii noi. Astfel, membrii Consiliului de Observatori ar urma să fie numiţi şi destituiţi din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În prezent însă, membrii CO sunt numiţi în funcţie cu votul a două treimi din numărul deputaţilor Adunării Populare şi nu este prevăzută posibilitatea destituirii din funcţie a acestora.

În total, este vorba de 31 de modificări. Autorul a nouă dintre acestea este Comisia pentru afaceri juridice, drepturile omului, legislaţie, ordine, politica de informare şi mass media, condusă de deputatul Ivan Burgudji.

„Prin ce sunt rele aceste propuneri? Se fac ajustări la legislaţia locală. Noi vrem ca televiziunea publică a găgăuzilor să fie a tuturor, nu a unui partid. Aceste modificări vor fi votate săptămâna viitoare; sunt deja avizele tuturor comisiilor. Celelalte propuneri încă sunt la etapa discuţiilor publice”, a declarat Ivan Burgudji pentru Adevărul Moldova.

Prevederi împotriva Constituţiei

„Considerăm inacceptabil adoptarea unor prevederi care contravin legislaţiei Republicii Moldova şi care vor duce la substituirea atribuţiilor legale ale autorităţilor care reglementează activitatea radiodifuzorilor. Iar modificarea procedurii de alegere şi instituirea procedurii de demitere a membrilor CO va duce la scăderea gradului de imparţialitate şi va creşte riscul politizării şi manipulării acestui organ. De asemenea, instituirea unor noi atribuţii pentru Consiliul de Observatori în forma în care se propune va duce la birocratizarea şi pe alocuri la boicotarea activităţii  Companiei ”Teleradio-Găgăuzia”, se menţionează în declaraţia semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice (APEL), Centrul „Acces-Info”, Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe (APOLLO), Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Comitetul pentru Libertatea Presei, susţinute de Centrul de tineret "Pelerin-Demo" din UTA Găgăuzia.

CCA sesizează Procuratura Generală

Proiectul de modificare a Legii audiovizualului a UTA Găgăuzia este unul ilegal şi aduce atingere dreptului Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a reglementa domeniul comunicării audiovizuale în regiunea găgăuză. O afirmaţie, în acest sens, au făcut memebrii CCA de la Chişinău, în cadrul unei şedinţe publice din 23 octombrie.

Prin acest proiect de lege autorităţile din Găgăuzia vor să substituie atribuţiile legale ale CCA şi ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei de a elibera licenţe de emisie, licenţe de utilizare şi autorizaţii de retransmisie, inclusiv pentru frecvenţe terestre, care sunt patrimoniu naţional, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei. Totodată, CCA crede că prin aceste modificări, autorităţile de la Comrat vor să instituie o altă procedură de alegere şi numire a membrilor Consiliului de Observatori ai Instituţiei Publice Regionale a Audiovizualului „Găgăuziya Radio Televizionu”, decât cea indicată de Codul audiovizualului al Republicii Moldova.

„Adunarea Populară a Găgăuziei încearcă să-şi asume nişte atribuţii de monitorizare a radiodifuzorilor, periclitând, în acest fel, activitatea instituţiilor audiovizuale care activează în baza licenţelor de emisie şi a autorizaţiilor de retransmisie eliberate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în acest mod, încălcând atât legislaţia naţională, cât şi actele internaţionale la care RM este parte”, se mai spune în comunicatul de presă.

Membrii CCA au menţionat că prin acest proiect autorităţile găgăuze încearcă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, drept care au decis să sesizeze Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, Curtea Constituţională şi Serviciul de Informaţii şi Securitate despre iniţiativa de modificare şi completare a Legii audiovizualului a UTA Găgăuzia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite