Reorganizări la Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Centrul de informaţii juridice, autoritate din subordinea Ministerului Justiţiei, se reorganizează în Agenţia informaţiei şi sisteme juridice. Secretarul general de stat al Ministerului Justiţiei, Anatolie Munteanu, a precizat că instituţia nou-creată va avea misiunea de a dezvolta sistemul integrat de informare juridică şi de a administrat interoperabilitatea sistemelor informaţionale din sectorul justiţiei, transmite IPN.

Agenţia va avea sarcina de aplicare a apostilei, de legalizare a actelor oficiale şi de prestare a serviciilor informaţionale. Totodată, va ţine registrele privind profesiile conexe sistemului justiţiei şi serviciile prestate de acestea.

Cele mai importante funcţii ale Agenţiei informaţiei şi sisteme juridice vor fi: evidenţa şi sistematizarea legilor, ordonanţelor, dispoziţiilor Guvernului, decretelor prezidenţiale etc. O altă funcţie va fi dezvoltarea şi actualizarea registrului de stat al actelor juridice www.lexjustice.md şi www.legis.md, portaluri pe care cetăţenii pot accesa tot cadrul normativ în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, în competenţele Agenţiei se va afla registrul dosarelor succesorale şi a testamentelor, sistemul informatic integrat e-procura, e-legislaţie, dar şi registrul apostilelor etc.

În contextul activităţilor de optimizare, Serviciul de Stat de Arhivă va trece în subordinea Ministerului Justiţiei. Iar odată cu aceasta, se va efectua transferul competenţelor de prestare a serviciilor privind valorificarea arhivei notariale către Serviciul de Stat de Arhivă, a mai comunicat Anatolie Munteanu, la briefingul de presă de la minister.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite