UPDATE Regiunea transnistreană va aplica legislaţia Federaţiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk susţine că Transnistria trebuie să se conducă de legile Federaţiei Ruse. FOTO: Adevărul
Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk susţine că Transnistria trebuie să se conducă de legile Federaţiei Ruse. FOTO: Adevărul

Aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a adoptat în prima lectură un proiect de modificare a constituţiei regiunii separatiste care va permite aplicarea legislaţiei Federaţiei Ruse pe teritoriul Transnistriei. Iniţiativa aparţine preşedintelui republicii moldoveneşti nistrene, Evgheni Şevciuk.

Şevciuk a propus completarea legii supreme a autoproclamatei rmn cu articolul 58-1, care are următorul conţinut: "Sistemul legislativ al Republicii Moldoveneşti Nistrene este constituit din legislaţia Federaţiei Ruse, legislaţia Republicii Moldoveneşti Nistrene, principiile şi normele general recunoscute ale dreptului internaţional, precum şi tratatele internaţionale. Particularităţile aplicării legislaţiei Federaţiei Ruse sunt stabilite prin legea constituţională".

În proiect se menţionează că prioritate va avea legislaţia Federaţiei Ruse, potrivit portalului transnistrean novostipmr.com.

În discursul ţinut în faţa deputaţilor de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a spus că această iniţiativă "reprezintă voinţa poporului transnistrean, exprimată la referendumul din 2006". Potrivit lui Şevciuk, includerea legislaţiei ruse în sistemul legislativ transnistrean va avea loc în trei etape. La prima etapă vor fi implementate normele ce nu necesită o adaptare cardinală. La cea de-a doua va fi unificată legislaţia din domeniul economic. Iar cea de-a treia etapă presupune reformarea organelor de conducere ale rmn în conformitate cu legislaţia Federaţiei Ruse. 

"Prima etapă va fi cea mai uşoară. Pe teritoriul Transnistriei vor fi aplicate legile Federaţiei Ruse ce necesită doar unele ajustări. Mă refer la legislaţia cu privire la dreptul civil. A doua etapă prevede proiectele de lege ce presupun reorganizarea unor autorităţi publice. Ultima etapă prevede unificarea completă a legislaţiei transnistrene cu cea rusă şi intrarea republicii în componenţa Rusiei”, a precizat şi pretinsul ministrul al justiţiei al rmn, Alexandru Kisnicean.

Potrivit publika.md, oficialii moldoveni au reacţionat calm la votul de astăzi din sovietul suprem de la Tiraspol şi spun că Chişinăul nu va cădea pradă provocărilor. „Oricum se va ajunge la o situaţie când statutul acestei regiuni va fi determinat printr-o lege adoptată de autorităţile de la Chişinău, în care vor fi stabilite clar şi rigorile legale, şi gradul de autonomie. Până atunci, ei îşi fac de cap cum doresc“, a declarat deputatul PLDM Valeriu Streleţ.

„Nu poate fi calificată altfel decât drept o provocare şi nu există alte interese în această regiune secesionistă decât să torpileze parcursul nostru european“, a punctat deputatul liberal-reformator Ana Guţu.

Solicitat de Publika TV, vicepremierul pentru Reintegrare a menţionat că deciziile Sovietului Suprem nu pot avea, deocamdată, niciun efect juridic: „Ministerul de Externe al Republicii Moldova a adresat o notă verbală în acest sens, cu puţin timp în urmă, pentru a solicita poziţia Rusiei şi pentru a da o calificare acţiunilor şi iniţiativelor ce apar pe malul stâng al râului Nistru“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite