Promo-LEX raportează cazuri de transportare organizată a alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pavel postica promo lex captura video privesc.eu

Observatorii Misiunii Promo-LEX raportează mai multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secţiile de votare deschise pentru votanţii din regiunea transnistreană. De exemplu, alegătorii sunt aduşi cu autobuzul până la podul dintre oraşele Râbniţa şi Rezina, iar ulterior aceştia îşi continuă mersul fie pe jos, fie cu vehicule de capacitate mai mică, transmite IPN.

Şeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Pavel Postica, a menţionat că, până la ora 14.00, au fost prelucrate peste 190 de incidente, din cele peste 320 raportate de observatorii din teritoriu. Constatările denotă că numărul incidentelor este în creştere. Sunt raportate primele cazuri, calificate de observatori ca zvonuri, de oferire a recompenselor băneşti alegătorilor în raza de o sută de metri de la secţia de votare. În acest sens, au fost raportate nouă cazuri, iar multe dintre ele ţin de secţiile deschise pentru votanţii din regiunea transnistreană.

Semnale de transportare organizată au venit de la secţiile de votare din Rezina, Criuleni, Varniţa, Dubăsari, Cocieri etc. Au fost cel puţin 12 unităţi care transportau un număr mai mare de alegători decât cel admis. În mare parte, acestea aveau plăcuţe de înmatriculare transnistrene.

Transportarea organizată a alegătorilor a fost raportată şi la secţii din UTA Găgăuzia, Cimişlia etc. Şi chiar dacă numărul de alegători era de doar cinci-şase persoane, aceleaşi unităţi de transport efectuau mai multe curse.

La fel ca şi poliţia, observatorii raportează şi blocări de trasee.

Observatorii raportează cazuri de votare nejustificată în grup în municipiul Chişinău, la Briceni, Edineţ, Floreşti, Cantemir. Pavel Postica a precizat că este vorba despre încălcarea principiului secretului votului. Tot aici pot fi asimilate cazurile de fotografiere a buletinului de vot, numărul cărora este în creştere.

De asemenea, au fost fixate mai multe încălcări ale normelor sanitare, cum ar fi lipsa măştii de protecţie, purtarea incorectă a măştii etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite