Proiectul votului uninominal, votat în prima lectură
0Parlamentul de la Chişinău a adoptat în prima lectură vineri, 5 mai, proiectul de lege privind trecerea la sistemul uninominal de vot. Acest fapt înseamnă că la următoarele alegeri parlamentare deputaţii ar putea fi aleşi pe circumscriţii uninominale şi nu pe liste de partid, precum a fost anterior.
Proiectul de lege a fost votat cu 52 de voturi, fiind susţinut de PDM şi Grupul Popular European, condus de Iurie Leancă şi Valeriu Ghileţchi.
Deputaţii liberali nu au participat la vot, părăsind sala până la examinarea proiectului, în semn de protest, iar comuniştii nu s-au prezentat la şedinţa de astăzi, transmite IPN.
Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat că peste 800 de mii de cetăţeni susţin alegerea directă a deputaţilor. Faptul că fiecare candidat la funcţia de parlamentar va depinde strict de votul cetăţenilor îi va responsabiliza şi mai mult. Schimbarea sistemului electoral va permite aleşilor poporului să fie mai aproape de cetăţeni, ultimii având dreptul să-i revoce din funcţie dacă nu-şi vor îndeplini obligaţiile. Deputatul a mai spus că proiectul a fost expediat pentru avizare Comisiei de la Veneţia, iar avizul urmează a fi aprobat în şedinţa din luna iunie.
Proiectul prevede alegerea deputaţilor în 101 circumscripţii electorale, câte unul în fiecare circumscripţie. Pentru a fi înregistrat, candidatul va trebui să prezinte liste de subscripţie cu semnăturile a cel puţin 1000 şi cel mult 2000 de susţinători cu drept de vot. Candidaţii vor putea candida într-o singură circumscripţie uninominală. Candidatul se consideră ales dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. Pragul de validare a alegerilor se elimină. Pentru ca Parlamentul să fie legal constituit, Curtea Constituţională trebuie să valideze minimum două treimi de mandate.
Deputatul va putea fi revocat prin referendum local în cazul în care nu respectă interesele comunităţii din circumscripţie, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în mod stabilit. Referendumul local pentru revocarea deputatului poate fi iniţiată după expirarea unui an de la intrarea acestuia în funcţie sau de la data referendumului local precedent. Revocarea nu poate fi iniţiată pe parcursul ultimului an de mandat.
Circumscripţiile uninominale vor fi create de către Comisia Electorală Centrală, în termen de cel mult şase luni de la intrarea în vigoare a legii, în baza unei formule de calcul care va avea la bază numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale la fiecare secţie de votare la ultimele alegeri naţionale. Revizuirea hotarelor circumscripţiilor uninominale poate fi efectuată cu cel târziu 90 de zile înaintea alegerilor ordinare.
Deputatul socialist Vlad Batrâncea a menţionat că după opt ani de guvernare ratingul partidelor guvernatoare este la pământ şi este clar că, dacă se păstrează actualul sistem electoral, formaţiunile guvernatoare rămân doar istorie. Socialistul a mai spus că şi acest proiect este examinat în maniera guvernării – în grabă şi cu încălcări de procedură. În opinia sa, acest proiect este periculos pentru democraţie şi pentru statul de drept.
Deputatul liberal-democrat Iurie Ţap a de menţionat că acest proiect va afecta caracterul reprezentativ al Parlamentului. Potrivit lui, revocarea deputatului este un fals. Nu are nicio tangenţă deputatul cu circumscripţia, pentru că parlamentarul nu trebuie să facă drumuri într-o localitate, ci trebuie să elaboreze legi, care să asigure condiţii pentru un trai mai bun. În opinia sa, un partid doreşte să se menţină cu orice preţ la guvernare, iar acest proiect afectează grav bazele democraţiei din Republica Moldova şi interesele statului de drept.