Preşedintele Nicolae Timofti nu va iniţia un referendum pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu va iniţia un referendum pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aşa cum a solicitat  Partidul Comuniştilor. Într-un răspuns semnat de către secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, la indicaţia lui Nicolae Timofti, se arată că astfel de acorduri nu necesită a fi aprobate printr-un plebiscit.

În scrisoare se spune că acordul respectiv stabileşte cadrul juridic de cooperare a unui stat (Republica Moldova) cu o organizaţie internaţională supranaţională (UE) şi nu presupune aderarea la aceasta. De exemplu, Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI a fost semnat şi ratificat de către Republica Moldova fără ca, în prealabil, să fi fost aprobat printr-un referendum. Nici calitatea Republicii Moldova de membru al CSI nu a fost decisă printr-un referendum.

„În acelaşi timp, Partidul Comuniştilor a avut şi are în continuare la dispoziţie suficiente instrumente legale pentru a iniţia asemenea forme de consultare a voinţei poporului, de care poate uza, în condiţiile legii“, se menţionează în scrisoare.

În răspunsul la solicitarea PCRM se mai spune că, dincolo de strategiile politice, fireşti până la un anumit punct într-un an electoral, este important ca PCRM să revină la ideea de integrare europeană a Republicii Moldova, pe care a promovat-o cel puţin la nivel declarativ în perioada în care această formaţiune politică a fost la guvernare.

Preşedintele speră ca alegerile parlamentare, programate să aibă loc în toamna acestui an, să confirme o dată şi pentru totdeauna voinţa poporului privind opţiunea europeană a ţării, spre siguranţa şi bunăstarea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

De asemenea, în mesaj se menţionează că preşedintele nu poate da curs cererii PCRM privind demiterea Guvernului, deoarece pentru emiterea unui decret prezidenţial în acest sens ar trebui să existe votul Parlamentului. „După câteva încercări eşuate ale PCRM de a demite Guvernul prin moţiuni de cenzură, este evident că actualul cabinet de miniştri, condus de prim-ministrul Iurie Leancă, are tot sprijinul necesar din partea majorităţii parlamentare pentru a-şi desfăşura activitatea în continuare”, notează preşedintele.

Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite