Preşedintele Iohannis speră că Republica Moldova va avea un guvern cu o viziune unitară proeuropeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti că speră ca ”liderii de la Chişinău să-şi înţeleagă misiunea data de cetăţenii moldoveni şi să-şi orienteze eforturile exclusiv în direcţia consolidării democraţiei”.

La întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei rămâne una dintre preocupările principale de politică externă ale României, conform hotnews.ro. În ceea ce priveşte Republică Moldova, şeful statului vecin a afirmat că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeana. „În pofida situaţiei regionale dificile, cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat în mod curajos convingerea că această este calea care le garantează prosperitatea în cadrul unei societăţi cu instituţii democratice stabile pe termen lung. Suntem hotărâţi să sprijinim, ca şi până acum, întreprinderea, în Republica Moldova, a reformelor interne dificile în vederea apropierii de Uniunea Europeană. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Sperăm că liderii de la Chişinău să-şi înţeleagă misiunea data de cetăţenii moldoveni şi să-şi orienteze eforturile exclusiv în direcţia consolidării democraţiei”, a susţinut Klaus Iohannis.

Preşedintele României a explicat că o vecinătate „stabilă şi sigură” este prioritara pentru România şi a apreciat Parteneriatul Estic că fiind un instrument relevant în relaţionarea cu partenerii din vecinătate, cu precădere în actualul context de securitate regional. „În pregătirea summitului de la Riga, din luna mai, considerăm necesar un proces de actualizare şi adaptare a Parteneriatului Estic care să asigure realizarea unor obiective ambiţioase. Este esenţială consacrarea unei perspective europene clare a partenerilor din Parteneriatul Estic cei mai performanţi, care au voinţa politică şi care îndeplinesc conditionalitatile necesare prin implementarea riguroasă a principiilor diferenţierii şi 'more for more'. Summitul de la Riga este un bun prilej pentru a transmite un asemenea mesaj”, a arătat preşedintele României.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite