Presa din Transnistria, despre Dodon: S-a remarcat prin afirmaţii de genul - Chişinăul trebuie să-i ceară scuze Tiraspolului pentru războiul de pe Nistru VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de televiziune din stânga Nistrului TSV a publicat duminică, 29 ianuarie, un reportaj intitulat „Referendumul lui Dodon: despre ce polemizează Chişinău şi Tiraspol”. În cadrul materialului jurnalistic, reporterii au lăudat activitatea preşedintelui Moldovei şi au subliniat că acesta s-a făcut remarcat prin afirmaţia că autorităţile de la Chişinău trebuie să-i ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992.

Jurnaliştii afirmă că principalul eveniment al începutului de an 2017, este întrevederea dintre Igor Dodon şi Vadim Krasnoselskii (liderul separatist de la Tiraspol).

„Preşedintele Putin vorbeşte despre acest eveniment ca fiind un eveniment important. Liderul moldovean Dodon în continuare primeşte credite pentru vizita sa de la Bender, de la începutul anului”, se arată în reportaj. 

Ziariştii subliniază că „În timpul campaniei electorale, dar şi mai târziu, Igor Dodon s-a remarcat printr-un şir de declaraţii. În primul rând, el este adeptul aşa-numitei federalizări. În al doilea rând, consideră că Chişinăul trebuie să-i ceară scuze Tiraspolului pentru anul 1992 (războiul de pe Nistru) O altă întrebare este: încă cine din Parlamentul Republicii Moldova mai susţine astfel de aspiraţii ale preşedintelui? Care, conform Constituţiei, nu joacă un rol determinant. Recent, Igor Dodon a mai făcut o declaraţie pe problema transnistreană. „Consider că în problema reglementării transnistrene nu trebuie să fie poziţii diferite la nivel de preşedinte, Parlament şi Guvern. Reintegrarea ţării este un aspect de interes naţional. Soluţia trebuie să fie comună şi agreată de întreaga societate printr-un referendum”, a declarat Dodon”, se mai menţionează în material.

Amintim că la 16 decembrie 2016, Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Russia Today că „Totul a început (războiul) din cauza faptului că la Chişinău au existat minţi fierbinţi, care au dorit unirea cu România. Erau şi lozinci de genul (tradus din rusă Чемодан — вокзал — Россия) „Bagajele şi pleacă, Rusia”, haideţi să vedem unde sunt mai mulţi ruşi şi să mergem peste ei.

Iniţial eu au mers peste Găgăuzia, apoi peste Transnistria. Eu înţeleg că în primul rând vina este a conducerii Moldovei, eu asta recunosc. Eu de nenumărate ori am spus că noi trebuie să recunoaştem asta şi să ne cerem scuze, deoarece au murit sute, mii de cetăţeni”.

Într-o conferinţă de presă din 24 ianuarie, la o lună de mandat, Igor Dodon a încercat să explice ce a avut în vedere prin a cere scuze Tiraspolului pentru război.

„În ceea ce ţine de scuze şi calificarea de agresori. Vreau să vă spun că calificările respective pe parcursul ultimilor 25 de ani nu au adus bine nimănui, nici din stânga nici, din dreapta Nistrului. Eu am spus că noi trebuie să recunoaştem că a fost o greşeală ceea ce a fost la începutul anilor 90, şi vina este şi din partea noastră în mare măsură”, a precizat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite