Presa rusă: În spatele Maidanului de la Chişinău se află americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Chişinău continuă acţiunile de protest în masă, care au început pe 6 septembrie cu un miting la care au participat 100.000 de oameni, scrie publicaţia rusă Moskovski Komsomoleţ. Publicaţia acuză ambasasda Americii de „organizarea Maidanului”, însă nu aduce nicio dovadă plauzibilă pentru a susţine acuzaţiile.

La prima vedere, subliniază publicaţia, evenimentele din Republica Moldova seamănă cu Maidanul de la Kiev. Nu este clar deocamdată cine stă în spatele protestatarilor. La suprafaţă se află două organizaţii – Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” (Platforma DA) şi partidul „Blocul roşu” (publicaţia rusă se referă la Partidul Casa Noastră-Moldova, condus de fostul deputat comunist Grigore Petrenco - n.r.). Cele două mişcări se resping reciproc, declarând că au scopuri şi obiective în contradictoriu.

„Blocul roşu” nu ridică multe semne de întrebare, deoarece este limpede provenienţa acestuia - ar fi fost creat de fostul membru al PCRM, Grigore Petrenco, în semn de protest pentru faptul că Voronin ar fi vândut Partidul Comuniştilor oligarhului Vladimir Plahotniuc, scrie publicaţia.

Pentru Moskovski Komsomoleţ, Platforma DA este cea care ridică semne de suspiciune. Aceasta pledează împotriva corupţiei de la guvernare şi pentru o integrare europeană veridică. Printre membrii platformei se află şi susţinători ai unirii Republicii Moldova cu România, mai scriu jurnaliştii ruşi. Membrii platformei susţin că nu au lideri concreţi, deşi în rândurile ei sunt prezente persoane cunoscute. Printre acestea se află şi tânărul avocat Andrei Năstase. „La prima vedere, DA este o structură de tipul Maidan”, subliniază mk.ru.

Motivele pentru care oamenii au ieşit la protest sunt în primul rând economice: devalorizarea leului, majorarea tarifelor şi „furtul secolului”. „În aceste condiţii, ambasada americană de la Chişinău a tras alarma: „Ce de făcut?” - se întreabă amabasada americană. Aceşti impostori care au ajuns la putere trebuie să-i înlocuim până poporul nu a făcut-o pentru noi. În acest caz, rezultatul va fi unul imprevizibil. Este nevoie de un Maidan controlabil care îi va schimba pe eurointegraţioniştii actuali pe unii noi, care nu s-au compromis, dar în esenţă sunt de aceeaşi speţă. Aceştia vor menţine Moldova în sfera intereselor occidentale. Platforma DA urmăreşte acest scop”, conchide publicaţia rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite