Premierul Filip solicită soluţii pentru reducerea adaosului comercial la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Responsabilii din domeniul sănătăţii urmează să prezinte în următoarele două săptămâni, propuneri concrete de modificare a cadrului normativ existent la aplicarea adaosului comercial la medicamente. Asta după ce premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor abilitate din domeniul sănătăţii să examineze şi să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în reţeaua farmaceutică, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, aplicarea adaosului comercial diferenţiat în procesul de formare a preţurilor la medicamente este un mecanism eficient, care contribuie la majorarea accesibilităţii economice, în special a medicamentelor costisitoare. Prin această iniţiativă se urmăreşte sporirea protecţiei financiare şi sociale a populaţiei, precum şi a accesului pacienţilor la tratament şi servicii medicale de calitate.

Potrivit Guvernului, necesitatea implementării unui sistem de adaosuri regresive la medicamente a fost menţionată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în studiul „Accesibilitatea fizică şi economică a medicamentelor în Republica Moldova”. Potrivit OMS, circa 70% din „plăţile de buzunar” pentru sănătate în Republica Moldova sunt achitate de cetăţeni pentru medicamente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite