PPPDA propune cinci soluţii de „deoffshorizare a economiei naţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mesaj.md
FOTO mesaj.md

Conducerea Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr a prezentat iniţiativele formaţiunii de „deoffshorizarea economiei naţionale şi a tarii în întregime”, cinci la număr.

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedinte PPPDA, Andrei Năstase, a spus că măsurile pentru „deoffshorizarea economiei” sunt necesare deoarece Republica Moldova s-a transformat „într-un recipient de spălare a banilor mafiei” , astfel încât prin Moldova au fost scurse în offshore-uri peste 30 de miliarde de dolari.

Andrei Năstase spune că în domeniul energetic sunt beneficiari ascunşi în zone offshore, iar cetăţenii Republicii Moldova plătesc zeci de milioane lunar pentru aceştia, care fac parte din mediul politic moldovenesc şi din administraţia transnistreană. Acesta declară că şi domeniul media este afectat în mare măsură de aflarea în offshore-uri a beneficiarilor posturilor media, iar cetăţenii din Moldova nici măcar nu ştiu „cine îi intoxică cu 6-7 canale de televiziune”.

Alexandru Slusari, vicepreşedintele PPPDA spune că Republica Moldova s-a transformat într-o zonă economică gri, devenind un adevărat paradis al spălărilor de bani şi al activităţilor dubioase ale companiilor controlate din zone offshore. Mai multe domenii importante ale economiei, precum sectorul bancar, energetic, asigurări sau mass-media sunt administrate din zonele offshore, de cele mai multe ori beneficiarii fiind oligarhi moldoveni, a spus Alexandru Slusari.

Pentru a asigura securitatea economică a statului, neîmpovărarea acestuia cu credite externe şi în scopul acumulării semnificative a veniturilor în bugetul public naţional PPPDA propune 5 iniţiative. Acestea presupun: semnarea de către Guvernul Republicii Moldova a acordurilor cu toate zonele offshore privind schimbul informaţiilor fiscale; introducerea prezumpţiei vinovăţiei pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova şi deţin relaţii cu zonele offshore; transparentizarea acţionariatului şi interzicerea activităţilor companiilor înregistrate în zonele offshore sau controlate de persoane din aceste zone în domeniul bancar, energetic, asigurări şi mass-media; introducerea impozitului special pentru orice tranzacţie cu companiile din zonele offshore în valoare de 12% şi interzicerea participării în achizi 39;ii de stat a întreprinderilor înregistrate în zonele offshore sau controlate de persoane din aceste zone.

Conducerea PPPDA afirmă că iniţiativele pot fi implementate de Guvern dacă ar exista voinţă politică. Iar dacă guvernarea nu are experienţa necesară, atunci se poate adresa la PPPDA  ca să scrie proiectele de lege.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite