PPDA vine cu o iniţiativă de lustraţie şi curăţare a clasei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a lansat o declaraţie publică prin care descrie o iniţiativă cu privire la lustraţie şi curăţarea clasei politice din Republica Moldova pe care intenţionează să o promoveze când formaţiunea va veni la guvernare, transmite IPN.


Potrivit PPDA, procesul de curăţare a clasei politice şi a întregului sistem administrativ va fi realizat concomitent pe două căi. Prima constă în asigurarea condiţiilor pentru organizarea unui amplu proces de înfăptuire a justiţiei asupra tuturor celor care au uzurpat instituţiile statului şi care au comis crime ce au dus la sărăcirea populaţiei. Cea de-a doua cale are drept scop asanarea clasei politice şi a sistemului administrativ şi se referă la lustraţia clasei politice.

Fruntaşii PPDA spun că printre cele mai importante dosare în care instituţiile anticorupţie vor face lumină se numără: furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, spălarea miliardelor ruseşti prin sistemul bancar al Republicii Moldova etc.

Lustraţia va fi realizată prin intermediul aprobării şi implementării stricte a legii care va interzice pe viaţă ocuparea unor funcţii publice, de demnitate publică şi funcţii elective de către persoanele care au fost complicii „poliţiei politice” în perioada sovietică, se menţionează în declaraţia formaţiunii.  În acest context, PPDA se angajează să ceară desecretizarea arhivelor Securităţii şi asigurarea unui acces neîngrădit al cetăţenilor la documentele respective.

O altă acţiune pentru care se angajează PPDA este adoptarea şi implementarea sistemului de vot proporţional-preferenţial, cu liste deschise, iniţiativă lansată de Platforma Demnitate şi Adevăr la data de 26 iunie 2017.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite