PPDA a protestat faţă de iniţiativa amnistiei fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN Elena Covalenco
FOTO IPN Elena Covalenco

Partidul Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr” a organizat o acţiune de protest în centul Capitalei joi, 23 februarie. Manifestanţii s-au expus împotriva proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală. Aceştia au cerut demisia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi lansarea urmăririi penale a autorilor proiectului. Protestatarii au mers la Parlament, dar şi CNA, scandând lozinci antiguvernamentale.

Potrivit vicepreşedintelui partidului, Alexandru Slusari, acest proiect de lege devine echivalent cu legalizarea capitalului înafara circuitului. Societatea civilă nu este mulţumită de faptul că proiectul a fost promovat cu „viteză cosmică”, a fost discutat câteva zile cu aşa-numita societatea civilă şi a fost votat în primă lectură.

„Centrul Naţional Anticorupţie a venit cu acel aviz unde condamnă proiectul de lege. Autorii proiectului sunt: preşedintele parlamentului, Andrian Candu, trei deputaţi din PDM, un deputat din PL şi un deputat din PCRM. În mod normal, în orice ţară civilizată, după un aşa aviz al CNA, preşedintele Parlamentului ar trebui să-şi dea demisia. Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura – să iniţieze ancheta penală asupra autorilor acestui proiect, să ceară ridicarea imunităţii de la plenul Parlamentului şi să înceapă ancheta, ca să vadă ce a stat la baza elaborării proiectului”, a declarat pentru IPN Alexandru Slusari.

Slusari afirmă că prin acest proiect se „legalizează corupţia şi protecţionismul”. 

„Vrem să ştim care sunt motivele reale? De unde a apărut această idee? De ce proiectul de lege nu a fost coordonat cu Guvernul şi de ce a fost promovat şi votat în primă lectură, având aşa reacţii de la finanţatorii externi, societatea civilă şi partidele de opozite?” a remarcat Alexandru Slusari.

Reprezentanţii instituţiilor pichetate nu au ieşit să discute cu protestatarii.

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală a primit aviz negativ din partea Centrului Naţional Anticorupţie, cu recomandarea de retrage documentul de pe agenda parlamentară. S-a invocat implicit încălcarea principiului transparenţei în procesul decizional pentru că proiectul a fost publicat pe pagina web a Parlamentului pe 1 decembrie, consultările publice au avut loc pe 14 decembrie, iar votarea în prima lectură – pe 16 decembrie. Ca urmare a reacţiei negative a societăţii civile, preşedintele legislativului, Andrian Candu, care este printre autorii iniţiativei, a dat asigurări că Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală nu va fi votată în lectură finală până la expertiza din partea Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi structurilor europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite