Polonia oferă R. Moldova 20 milioane de euro în condiţii preferenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa şi premierul polonez, Mateusz Morawiecki
Natalia Gavriliţa şi premierul polonez, Mateusz Morawiecki

Economia Republicii Moldova este lovită dur de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, chiar dacă în ultimul deceniu comerţul exterior al ţării s-a reprofilat şi este dominat de partenerii din Uniunea Europeană. Ucraina a fost şi rămâne un partener extrem de important pentru mai multe domenii strategice, transmite IPN.

Guvernul de la Chişinău şi antreprenorii rezolvă zilnic situaţii de urgenţă, dar costurile războiului sunt extrem de mari şi sunt simţite de cetăţeni, a declarat premierul Natalia Gavriliţa în Polinia, după întrevederea cu premierul Mateusz Morawiecki. 

Şefa executivului a mulţumit pe această cale părţii polone pentru decizia de a acorda Republicii Moldova un credit de 20 de milioane de euro în condiţii preferenţiale. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi. De asemenea, a fost semnat Programul executiv în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei pentru anii 2022-2025.

„Sprijinul Poloniei va ajuta Guvernul să continue programele de suport pentru cetăţeni şi afaceri. Producătorii noştri agricoli au nevoie de sprijin consistent pentru că şi-au pierdut pieţele de export, iar lanţurile de aprovizionare au fost întrerupte. Chiar săptămâna trecută am adoptat un nou pachet de măsuri pentru a menţine viabilitatea acestor afaceri, pentru a nu periclita aprovizionarea pieţei interne. Şi credem, totodată, că putem fi un furnizor competitiv de produse agricole de calitate şi vom lucra intens pe această direcţie”, a remarcat premierul Natalia Gavriliţa, citată într-un comunicat de presă.

„Pandemia, criza economică, creşterea preţurilor a dus la creşterea tensiunilor sociale şi scăderea nivelului de viaţă în practic toate ţările lumii. Pe lângă problemele actuale globale, regiunea noastră mai este şi locul desfăşurării unei catastrofe fără precedent în istoria postbelică europeană. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei răpeşte vieţi omeneşti, distruge sorţi şi fură viitorul de la generaţii întregi de ucraineni”, a mai spus Natalia Gavriliţa.

Şefa executivului a subliniat că Republica Moldova este alături de cetăţenii Ucrainei şi a avut mereu frontierele deschise pentru refugiaţii din ţara vecină. La fel ca şi Polonia, Republica Moldova este la graniţă cu războiul. La fel ca şi Polonia, din data de 24 februarie a primit refugiaţi ucraineni. În total în Republica Moldova au intrat 370 000 de refugiaţi din Ucraina.  Aproape 100 000 mai rămân în ţară. Jumătate sunt copii. În acest efort de găzduire a ceteţilor ucraineni – observat şi susţinut de comunitatea internaţională – rolul cel mai important l-au avut oamenii din Republica Moldova, care din proprie iniţiativă au acordat refugiaţilor cazare, transport, donaţii, mâncare şi alt suport, acţionând din solidaritate şi înţelegând nenorocirea  care s-a abătut asupra Ucrainei.

Natalia Gavriliţa a amintit că Republica Moldova a depus, pe 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană, „cu înţelegerea că ţara nu este gata de integrare, dar este gata, în calitate de ţară-candidat să implementeze reformele necesare pentru accelerarea parcursului european al ţării”. „Polonia a fost şi este un partener care susţine Republica Moldova şi susţine agenda de extindere a UE. Facem apel către Statele Membre UE să recunoască perspectiva europeană pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Acest mesaj va reprezenta un sprijin politic puternic.  Salutăm Rezoluţia Parlamentului European, recomandând Comisiei Europene să lucreze asupra acordării statutului de candidat pentru Ucraina. Am rugat prietenii polonezi să fie aliaţii Moldovei în susţinerea ideii de abolire a cotelor pentru exportatorii moldoveni în condiţiile extraordinare create”, a declarat şefa executivului. Potrivit Nataliei Gavriliţa, aceasta ar permite Moldovei să fie mai rezilientă în faţa ameninţărilor, iar pentru Uniunea Europeană nu ar reprezenta o problemă, în contextul creşterii globale a cererii şi preţurilor pentru produse alimentare şi alte bunuri.

„Nicio criză modernă nu poate fi rezolvată unilateral. Modelul european de cooperare şi dezvoltare este un garant al păcii şi prosperităţii. Moldova priveşte spre acest model cu admiraţie şi respect şi speră că într-o zi va putea aduce valoare adăugată ca membru deplin al Uniunii Europene”, a conchis premierul.

Premierul Natalia Gavriliţa întreprinde o vizită de lucru în Polonia în perioada 7-9 aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite