Politolog: „Constituţia Republicii Moldova ar trebui să includă un articol privind integrarea în UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994. FOTO: tribuna.md
Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994. FOTO: tribuna.md

Doctorul în istorie Mihai Cernencu, şef al Catedrei Relaţii Internaţionale şi Politologie de la ULIM, consideră că în Leagea Supremă ar trebui să fie introdus un articol care să se refere la integrarea europeană a Republicii Moldova, ceea ce, în opinia lui, ar obliga partidele să nu se abată de la vectorul european.Politologul a făcut declaraţiile în cadul unui sondaj realizat de IPN cu ocazia aniversării a 20-a a Constituţiei moldoveneşti.

Vedeţi răspunsul integral al politologului Mihai Cernencu la întrebarea adresată de IPN: „ Este necesar ca Legea Supremă să prevadă integrarea europeană a ţării? Este pregătită Republica Moldova pentru astfel de schimbări constituţionale? Care sunt practicile internaţionale?“ 

„Constituţia Republicii Moldova ar trebui să prevadă un articol care să se refere la integrarea europeană a ţării. Ar fi foarte bine ca partidele politice să ajungă la acest consens. Nu s-ar schimba ceva radical, dar faptul în sine ar menţine partidele politice din Republica Moldova pe calea procesului de integrare şi aprofundare a procesului integraţionist. Deşi nu cred că prin alegerile parlamentare ce vin vreun partid să obţină majoritatea constituţională, adică 67 de voturi necesare pentru introducerea unui asemenea articol.

În general, statelor postcomuniste şi postsovietice au avut o altă abordare a procesului integraţionist decât Republica Moldova. Cu excepţia Republicii Moldova şi a Slovaciei, în restul ţărilor partidele politice au ajuns la un consens naţional asupra Acordului de Asociere, iar ulterior asupra procesului de integrare europeană. Spre exemplu, liderii partidelor parlamentare din România au semnat în 1995 Declaraţia de la Snagov, care atesta acordul forţelor politice de la guvernare, cât şi celor din opoziţie, ca atunci când vor veni la putere să continue procesul de integrare europeană. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Ţările Baltice, în Cehia, în Polonia, Ungaria etc.

Cu părere de rău, noi avem o altă situaţie, care este dictată de însăşi existenţa sistemului partidist în Republica Moldova. Eu îl calific ca un sistem de partide geopolitice. Spre exemplu: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Acest partid nu este interesat de ce politică economică să ducă, ce politici sociale şi de altă natură, în afară de cele care i-ar ajuta în campania electorală, să aibă. Acest sistem politic – sistem partidist – orientat doar pe vectorul geopolitic nu poate să fie sustenabil.

Acest sistem partidist bazat doar pe orientare geopolitică nu are şanse pe viitor. În 2001 comuniştii au venit cu o lozincă foarte bizară „Republica Moldova să se alipească uniunii de state Rusia-Belarus”, care nu a existat şi nici nu se aude. Deci, până la urmă comuniştii s-au dezis de această idee după 2002. Comuniştii când au venit la guvernare au văzut că nu au bani, pe care i-ar putea avea doar UE. Graţie faptului că UE a anunţat politica de vecinătate, iar în cadrul acesteia a fost anunţat Planul de acţiuni RM-UE, comuniştii au mers pe această cale. E clar de la sine că vor fi în opoziţie şi îşi vor schimba vectorul. Acum apărut ideea cu Uniunea Vamală care, de fapt, este moartă.

Deci, acest element al procesului de integrare europeană există şi ar fi fost foarte bine să existe un consens între partidele politice, de la guvernare şi din opoziţie, să fie promovat acest proces, pentru că unica cale de modernizare a Republicii Moldova este procesul de integrare europeană.

UE este spaţiul de securitate, este spaţiul economic de prosperitate, este spaţiul de unde vor veni investiţiile străine, este spaţiul unde poţi să aloci şi să faci investiţii. Introducerea acestui articol nu este strict necesară, dar ar fi binevenită, deoarece Moldova nu trebuie să se pomenească peste câţiva ani cu un alt vector.

Dacă acest articol ar fi introdus în Constituţie, s-ar înţelege clar că integrarea europeană înseamnă modernizarea Republicii Moldova, pentru că UE este o uniune bazată pe principii precum respectarea demnităţii umane, principiul solidarităţii. Pentru Republica Moldova o altă soluţie decât integrarea europeană nu există. Alte soluţii nici peste 10-20 de ani nu vor fi găsite.

În practica internaţională există state în ale căror constituţii există un astfel de articol, dar acestea sunt foarte puţine.“
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite