Polemică Streleţ - Diacov privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Diacov respinge iniţiativa PLDM
Dumitru Diacov respinge iniţiativa PLDM

Organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei pentru alegerea directă a şefului statului în ziua scrutinului parlamentar a provocat polemici între doi fruntaşi din Partidul Liberal Democrat, autorul iniţiativei, şi Partidul Democrat, invitaţi ai emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat în cadrul emisiunii că această iniţiativă nu trebuie să fie o surpriză pentru colegii din coaliţie, deoarece se discută de mai mult timp. „Problema aceasta trebuie s-o rezolvăm, pentru a nu ne confrunta iarăşi cu crize politice, care ar conduce la alegeri anticipate. Nu există interdicţii pentru desfăşurarea referendumului odată cu alegerile parlamentare. După alegerile parlamentare, nu se ştie care va fi configuraţia politică şi s-ar putea să nu mai fie organizat referendum. Noi vorbim de nişte modificări simple, care ne-ar scuti de bătăi de cap”, a argumentat Streleţ.

Pe de altă parte, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, respinge iniţiativa PLDM, motivul principal invocat fiind că nu a fost discutată problema anterior. „Am avut doi preşedinţi aleşi direct. Această experienţă ne-a demonstrat că tot timpul au fost disensiuni serioase între ramurile puterii. Eu nu zic că suntem categoric împotriva revenirii la alegerea directă a preşedintelui. Dar nu vrem ca acest lucru să fie făcut în fugă, trebuie să discutăm problema dată, să vedem care vor fi competenţele preşedintelui. În caz contrar, am putea avea conflicte, o putere instabilă. Pe mine nu mă aranjează să facem o cârpeală a Constituţiei. Pe noi ne interesează un sistem de guvernare stabil, modern şi de lungă durată”, a declarat Diacov.

Într-o intervenţie telefonică în direct, vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, de asemenea, s-a opus iniţiativei PLDM, deşi susţine alegerea directă a şefului statului. „Această idee a PLDM a fost lansată ca să distragă atenţia cetăţenilor de la responsabilităţile guvernării. Astfel de probleme nu se rezolvă în perioada electorală. Modificarea Constituţiei va duce la schimbarea rolului instituţiilor, nu doar a şefului statului”, a conchis Munteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite