PLR: Finanţarea de către Turcia a reparaţiei clădirii Preşedinţiei este nepotrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Liberal Reformator (PLR) îşi exprimă nedumerirea şi indignarea în legătură cu planurile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în privinţa lucrărilor de reparaţie a clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova, devastată în timpul protestelor din aprilie 2009. Potrivit PLR, ideea de a admite în calitate de sursă de finanţare Guvernul Turciei este nepotrivită normelor scrise şi nescrise ale unui stat suveran şi independent.

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, citat de IPN, finanţarea lucrărilor şi angajarea firmelor executante de reparaţie a edificiilor din categoria celor de prim rang, din care face parte şi Preşedinţia, sunt de competenţa exclusivă a statului Republica Moldova. „Este o axiomă strict onorată de statele care se respectă. Asemenea acţiuni ţin de simbolistica înaltei demnităţi suverane pe care o însumează aceste instituţii, indiferent cine le ocupă vremelnic, dar şi de aspectele de securitate şi siguranţă ale statului, lucruri deloc de neglijat”, se spune în comunicat.

PLR consideră că negocierile separate şi netransparente purtate de Igor Dodon cu preşedintele Turciei şi cu reprezentanţii Guvernului turc pe acest subiect, inclusiv înţelegerile la care s-a ajuns, sunt un atentat grav la siguranţa şi la imaginea statului Republica Moldova. „Oricare finanţare străină este o investiţie a ţării respective. Investiţia este bazată pe un interes pe care urmăreşte să-l obţină finanţatorul în ţara în care face investiţia. Reieşind din caracterul netransparent al negocierilor, instituţiile şi organismele care veghează la suveranitatea şi independenţa statului trebuie în mod obligatoriu să-şi pună întrebări”, notează PLR.

PLR cere Parlamentului şi Guvernului să revină cât mai grabnic la acest subiect, să anuleze angajamentele financiare la care s-a ajuns cu Guvernul Turciei, să prevadă surse proprii de finanţare a proiectului de restabilire a clădirii Preşedinţiei. PLR mai consideră că preşedintele Igor Dodon a încălcat cu rea-credinţă o serie de principii legale şi de etică ale suveranităţii statului şi cere Parlamentului să pună problema iniţierii procedurii de suspendare a lui din funcţie, ca preşedinte incompetent şi demnitar de rea-credinţă.

Reparaţia clădirii Preşedinţiei va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie. Licitaţia privind selectarea companiei de construcţie s-a încheiat. Subiectul a fost discutat în cadrul unei recente întrevederi a preşedintelui Igor Dodon cu ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kiliç. Edificiul urmează să fie dat în exploatare în cadrul vizitei oficiale a preşedintelui Erdoğan la Chişinău, care este preconizată pentru luna mai.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite