PLDM şi PSRM vor modificarea Constituţiei. Dodon: Avem semnăturile colegilor, inclusiv a lui Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fracţiunea socialiştilor din Parlamentul de la Chişinău FOTO Alexandru Tarlev
Fracţiunea socialiştilor din Parlamentul de la Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

Liberal-democraţii şi socialiştii de la Chişinău sunt autorii unei iniţiative legislative privind modificarea articolului din Constituţia Republicii Moldova care prevede alegerea şefului statului. PLDM şi PSRM îşi doresc ca alegătorii să voteze preşedintele în mod direct.

PLDM şi PSRM au pregătit o iniţiativă legislativă care prevede modificarea Constituţiei Republicii Moldova, în special a modului de alegere a şefului statului. Fracţiunile parlamentare ale celor două partide vor depune o sesizare la Curtea Constituţională. Curtea urmează să dea un aviz acestei iniţiative - dacă aceasta contravine sau nu legii supreme. Despre aceasta a anunţat liderul socialiştilor, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă. „Avem semnăturile colegilor din PLDM, inclusiv cea a lui Vlad Filat. Ne pare rău că ei nu şi-au dat seama de acest lucru mai înainte. Iniţiativa a fost semnată de 24 de deputaţi PSRM şi de 17 deputaţi din PLDM”, a spus lideurl PSRM.

„Vedem că, în sfîrşit, a funcţionat mintea moldoveanului cea de pe urmă. Noi, socialiştii, de mult timp insistăm asupra unei astfel de modificări la Constituţia ţării, pentru a oferi cetăţenilor dreptul de a-şi alege preşedintele şi pentru a evita crizele politice pe viitor. Dacă s-ar alătura şi comuniştii la această iniţiativă, am avea potenţialul de creare a unei majorităţi constituţionale, apte să voteze acest proiect de lege. Şi, în general, apte şi de alte decizii şi acţiuni”, a mai comentat Dodon.

Precizăm că, anterior, fracţiunile fostei AIE-3 - PLDM, PD şi PL - au depus la Curtea Constituţională o iniţiativă privind schimbarea modului de alegere a preşedintelui. Liderii celor trei formaţiuni îşi propuneau să modifice articolul 78 din Constituţie, care să prevadă scăderea pragului de alegere a şefului statului, astfel încât acesta să fie ales cu majoritatea simplă a deputaţilor, adică 51 de voturi, nu cu 61 de voturi cât e în prezent.

Înainte de votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Streleţ, parlametnarii de la PLDM au anunţat că îşi retrag semnăturile de pe această iniţiativă.

Totodată, Dodon a declarat că PSRM se va plânge la CEDO privind încălcaera dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din diaspora.

Precizăm că, fracţiunea PSRM în Parlamentul de la Chişinău este compusă din 24 de deputaţi, iar PLDM este reprezentată de 19 parlamentari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite