Pavel Filip s-a întâlnit cu misiunea de experţi FMI, aflată într-o vizită de lucru la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Pavel Filip a avut joi, 15 martie, o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar International (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 15-27 martie.

Premierul a menţionat că de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum cinci luni, au fost înregistrate evoluţii pozitive pe mai multe dimensiuni. 

Acesta s-a lăudat că în nouă luni ale anului 2017, creşterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. 

De asemenea, Filip a adăugat că a fost înregistrat un nou acţionar la Victoriabank şi un potenţial investitor la Moldova-Agroindbank. A fost identificat investitorul şi pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, fapt ce contribuie la sporirea securităţii energetice a ţării.

„Toate aceste lucruri nu erau posibile dacă Republica Moldova nu avea un program cu FMI. Existenţa unor condiţionalităţi ne-a ajutat să ne mişcăm înainte cu implementarea reformelor”, a spus Pavel Filip. 

El a subliniat că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare urmează să fie aprobată şi legea bugetului pentru anul viitor.

Oficialul FMI s-a referit la principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea sunt aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 şi prognozele macroeconomice. 

De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluţiilor din sectoarele financiar-bancar şi cel energetic.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanţat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, din care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite