Pavel Filip: Ecosistemul râului Nistru este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat componenţa nominală a părţii moldoveneşti în Comisia pentru utilizarea stabilă şi protecţia bazinului fluviului Nistru. Copreşedinte din partea Moldovei a fost numită Valentina Ţapiş, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, transmite .

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că, deşi se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru, aceasta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană.

„Această comisie este una foarte importantă şi rezultă dintr-o realizare pe care am reuşit să o obţinem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a şi fost creată această comisie, care va avea posibilitatea să evaleze şi să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a notat Pavel Filip.

Şeful executivului a subliniat că s-a avansat în procesul de negocieri a acordului de funcţionare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cadrul căruia componenta mediului este cea mai importantă. El a menţionat şi adresarea, în comun cu Ucraina, către Comisia Europeană, cu solicitarea de acordare a asistenţei pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.

Cu referire la programul de dezvoltare energetică al autorităţilor ucrainene, care prevedea construcţia în cascadă a încă şase centrale hidroenergetice, prim-ministrul a precizat că, urmare a ratificării Acordului de la Roma, în lipsa unui studiu de impact şi fără acordul Republicii Moldova acest lucru nu se poate întâmpla.

„Avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care să ducă la înrăutăţirea condiţiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăţie comună, este sursa principală de alimentare cu apă a oraşului Chişinău, dar şi pentru Odesa. De aceea, avem obligaţia să transmitem şi urmaşilor noştri un râu curat”, a conchis premierul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite