PAS solicită demisia lui Aurel Ciocoi: „A dezonorat memoria celor care şi-au dat viaţa apărând independenţa şi integritatea teritorială a ţării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Ciocoi, ministru de Externe. Sursa FOTO Sputnik.md
Aurel Ciocoi, ministru de Externe. Sursa FOTO Sputnik.md

Vicepreşedintele PAS Mihai Popşoi a anunţat că formaţiunea condusă de Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, în urma declaraţiilor controversate ale acestuia pe subiectul războiului de pe Nistru, care ar fi „dezonorat memoria celor care şi-au dat viaţa apărând independenţa şi integritatea teritorială a ţării”.

„Prin declaraţiile sale iresponsabile, el a ofensat sacrificiul veteranilor războiului de pe Nistru, sfidând adevărul şi muşamalizând agresiunea armatei ruse. Ciocoi crede că Rusia ne-a salvat în 1992, Gaiciuc elogiază mercenarii din Donbas drept patrioţi adevăraţi, iar Dodon justifică anexarea Crimeei şi o consideră parte a Federaţiei Ruse”, a scris Mihai Popşoi pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Igor Dodon consideră că declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, precum că Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”, a fost interpretată greşit. Şeful statului susţine că ministrul s-ar fi referit la misiunea de pacificatori, nu la armata rusă.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a afirmat luni, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, că nu-l surprind declaraţiile controversate ale ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, cu privire la conflictul de pe Nistru. Colonelul a subliniat că „ani la rând, Partidul Socialiştilor s-a manifestat ca un partid trădător, antinaţional şi antieuropean”.

Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite