PAS cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă, după ce 887 de lucrători medicali au fost infectaţi cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus R. Moldova

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat că fracţiunea parlamentară a PAS va înregistra un proiect de hotărâre „pentru constituirea unei comisii de anchetă pentru evaluarea măsurilor întreprinse de Guvern în vederea prevenirii şi combaterii epidemiei de COVID-19”. Maia Sandu susţine că această comisie urmează să analizeze deciziile, acţiunile şi inacţiunile Guvernului „pentru a identifica vinovaţii de această situaţie dezastruoasă”.

„887 de lucrători medicali infectaţi! Mai mult, ne scriu unii medici că nu sunt testaţi chiar dacă se simt rău. Aceasta înseamnă că numărul celor bolnavi este şi mai mare. Între timp, Guvernul vine cu o decizie total iraţională – să pună în responsabilitatea medicilor de familie şi asistenţilor medicali prelevarea probelor pentru testarea COVID-19. Aceasta va duce la îmbolnăvirea a şi mai multe cadre medicale şi la colapsul întregii asistenţe medicale primare”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Preşedinta PAS susţine că pentru a colecta probe în localităţi sunt metode mai sigure – „să se creeze echipe mobile, formate din personal instruit corespunzător şi dotat cu echipament de protecţie după toate rigorile, care să meargă în raioane”.

„Protejarea medicilor nu a fost şi nu este o prioritate a acestui Guvern: spitalele nu au fost dotate cu suficiente măşti, mănuşi şi costume de protecţie, protocoalele au fost făcute cu mare întârziere, personalul medical nu este testat regulat, iar ultima decizie cu privire la medicii de familie şi asistenţii medicali pune capac la toate. Această lipsă de responsabilitate nu mai poate fi tolerată”, a adăugat Maia Sandu.

În total, în R. Moldova au fost confirmate 887 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 218, asistenţi medicali - 322, felceri - 54, paramedici - 1, farmacişti - 14, personal auxiliar - 278 persoane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite