Partidele pro-europene nu se pot înţelege să formeze un nou guvern la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ, liderul PLDM. FOTO Alexandru Tarlev
Valeriu Streleţ, liderul PLDM. FOTO Alexandru Tarlev

Negocierile de luni seară nu au adus nici un rezultat: PLDM a insistat pentru dreptul de a înainta un candidat neafiliat, în vreme ce PD şi PL s-au declarat surprinse de această poziţie a partenerilor de negocieri. Discuţiile dintre cele trei partide vor continua şi în zilele următoare.

Valeriu Streleţ, liderul PLDM a anunţat că nu acceptă principiul ca partidul cu cele mai multe mandate să numească premierul. „Azi am venit cu mai multe propuneri. Am menţionat că aşteptăm răspunsul la planul de acţiuni. PLDM nu acceptă principiul că partidul care are cele mai multe mandate are dreptul la prima opţiune. Vom insista pentru a opţiune dreptul de a înainta un candiat neafiliat politic la funcţia de premier. Am stabilit pentru runda următoare de negocieri ca să decidem cum împărţim responsabilităţile”, a subliniat Valeriu Streleţ.

Liderul PD Marian Lupu a declarat la încheierea negocierilor că a fost şocat de propunerile PLDM. „Dacă până acum se vorbea despre un candiat neafiliat politic, acum, primul lucrtu pe care l-am auzit este că colegii de la PLDM nu acceptă formula după care s-a lucrat timp de 6 ani de zile. Am întrebat dar atunci, care este formula pe care o propuneţi? iar răspunsul a fost pentru mine, unul cu adevărat spectaculos, o turnură la 180 de grade: un lucru care nu se discută şi nu se negociază este dreptul PLDM de a nominaliza prim-ministrul. Doi la mână este că colegii noştri îşi rezervă dreptul în egală măsură ca această candidatură să fie una apolitică ori una foarte politică în egală măsură, evident că am rămas şocaţi, frapaţi de această schimbare de macaz”, a precizat Marian Lupu.

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal a apreciat că s-a ajuns la un blocaj în acest moment în urma anunţului făcut de PLDM. „Dacă până acum susţineau că trebuie să fie un prim-ministru tehnocrat, azi deja au spus că dreptul de a desemna un candidat îi revine PLDM-ului. Acuma ce să spun, am impresia că se crează un blocaj. Mai este o chestie care nu ne place aici, nouă PL-ului, că PLDM vrea să aibă dreptul de veto în formarea Cabinetului de miniştri. Eu cred că nu a schimbat cu nimic decizia consiliului Naţional Politic al PLDM”, a afirmat Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite