Parlamentul de la Chişinău, decis să condamne „amestecul abuziv” al Rusiei în activitatea politică din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

După ce parlamentarii ruşi au adoptat o declaraţie prin care condamnă decizia Chişinăului de a interzice retransmiterea ştirilor ruse în Moldova, un grup de deputaţi moldoveni din majoritatea parlamentară a înregistrat în Parlament miercuri, 24 ianuarie, un proiect de Declaraţie prin care condamnă atacurile Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.

„Declaraţiile denigratoare la adresa ţării noastre şi a cetăţenilor noştri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărţuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea făţişă a politicului de la Moscova şi chiar a unor instituţii ruse în politica din ţara noastră şi indică o atitudine provocatoare şi neprietenoasă”, se arată în proiectul Declaraţiei.

În context, este exprimată îngrijorarea faţă de implicarea unor entităţi ale Federaţiei Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga şi influenţarea nedemocratică a votului pe care urmează să îl dea moldovenii.

Autorii subliniază „netemeinicia deciziei adoptate de Duma de Stat a Federaţiei Ruse prin care se doreşte limitarea accesului moldovenilor la programele unor televiziuni ruse, dând de înţeles că în realitate scopul principal al retransmiterii acestor emisiuni în Moldova nu a fost oferirea de programe calitative moldovenilor, dar folosirea acestui mijloc pentru a-i denigra şi a le denigra ţara”.

„Această decizie vine să confirme, încă o dată, cu probe oficiale suplimentare, temeinicia deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde măsuri pentru securizarea spaţiului informaţional, dar în acelaşi timp face şi mai evidentă imixtiunea politicului rus în conţinutul programelor difuzate de Federaţia Rusă în Republica Moldova”, se spune în document.

Totodată, documentul face apel către înalţii decidenţi politici ai Federaţiei Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri şi campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice din ţara noastră, menţionând că finanţarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca şi susţinerea lor prin alte modalităţi. 

Autorii optează totodată pentru un dialog constructiv care să ducă la eliminarea blocajelor apărute şi la reluarea activităţilor care privesc consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. 

Iniţiativa adoptării declaraţiei aparţine unui grup de deputaţi din fracţiunea Partidului Democrat din Moldova, grupul Parlamentar Popular European şi deputaţi neafiliaţi.

Documentul urmează să fie supus votului în una dintre primele şedinţe ale plenului legislativului din sesiunea de primăvară.

Legislativul de la Moscova a adoptat o declaraţie miercuri, 24 ianuarie, prin care condamnă modificările la Codul Audiovizualului din Republica Moldova, menite să interzică retransmiterea ştirilor şi a emisiunilor politice din Federaia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite