Părinţii unei victime a avionului prăbuşit MH17 i-au scris lui Putin: „Nu contează ce rating aveţi în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a primit o scrisoare din partea unei familii din Australia, în care îi sunt aduse mai multe acuzaţii privind războiul din Ucraina, falsificare de interviuri şi dezinformarea populaţiei. Totuşi, scopul acestei scrisori este de a-l convinge pe preşedintele rus să contribuie la invesigarea prăbuşirii avionului MH17 în Ucraina, dat fiind faptul că autorii răvaşului sunt părinţii unui băiat care se afla la bordul aeronavei.

John O’Brien şi soţia sa Meryn sunt părinţii lui Jack, decedat la bordul aeronavei MH17, doborât în Ucraina pe 17 iulie 2014. Ei au expediat scrisoarea la Ambasada Rusiei şi la Administraţia lui Putin, precum şi fondului „Rusia deschisă”, care a publicat-o ulterior. În scrisoarea sa, australianul acuză Rusia că împiedică cercetările, desfăşoară un război informaţional şi neagă faptele evidente, scrie paginaderusia.ro.

De asemenea, părinţii tânărului îl roagă pe Vladimir Putin să nu-i lase nepedepsiţi pe cei care se fac vinovaţi de distrugerea aeronavei MH17. Ei mai spun că declaraţiile anterioare ale guvernului rus prin care acuză Ucraina de doborârea avionului sunt nerezonabile.

Mai jos găsiţi textul integral al scrisorii:

02 februarie 2016

Domnului Vladimir Putin,

Preşedintele Federaţiei Ruse,

Kremlin, Moscova, Rusia

Stimate Domnule Preşedinte!

Vă scriu în legatura cu moartea fiului meu Jack O’Brien, care a fost pasager al zborului MH17. Jack avea douăzeci şi cinci de ani si se întorcea în Australia dintr-o călătorie în Europa, în timpul căreia a vizitat Moscova şi Sankt Petersburg.

Vă rog pe dvs. şi guvernul dvs. să oferiti cooperarea deplină a Federaţiei Ruse la investigaţia lansată în urma prăbuşirii zborului MH 17, doborât în Ucraina pe 17 iulie 2014.

Pe 31 octombrie anul trecut, familiile din Rusia au fost îngrozite când explozia unei bombe a distrus aeronava companiei Metrojet în Egipt. Am văzut poze cu rudele îndoliate aşteptand confirmarea teribilei vesti. Stim cum este.

Au trecut 18 luni de la prabusirea avionului malaiezian, dar soţia mea şi cu mine încă aşteptam intoarcerea lui Jack. Am citit că părinţii femeii în vârstă de 33 de ani, care a murit la bordul avionului ce s-a prăbuşit în Egipt, au spus: „Simtim cum viaţa noastră a luat sfarsit”. Noi înţelegem acest sentiment.

Deşi ţările noastre au istorie şi cultură diferite, noi, la fel ca toţi oamenii, ne iubim copiii. Şi împărtăşim sentimentele de durere şi furie, atunci când ne sunt rapiti copiii.

Dl preşedinte, citeam că, după crima monstruoasă din Egipt, aţi spus: „Noi îi vom cauta oriunde se ascund”. Şi aţi îndemnat alte ţări sa ajute în retinerea infractorilor.

Şi acum vă cer să arataţi aceeaşi determinare si sa nu permiteti celor care se fac vinovaţi de distrugerea MH17 să scape nepedepsiti.

Familia noastră sufera pentru ca acţiunile guvernului dvs arata ca ar dori mai mult să împiedice ancheta, decât sa ajute.

În iulie anul trecut, Rusia a respins rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind crearea unui tribunal internaţional pentru a investiga moartea pasagerilor MH17.

De asemenea, ştiu că guvernul dvs nu a reuşit sa livreze Directiei de Securitate a Olendei (DSB) datele radar originale privind incidentul, declarand că aceste date nu au fost pastrate. Pare foarte neobişnuit, dat fiind faptul că au fost facute declaraţii acuzatoare la adresa Rusiei. De ce atunci Rusia nu a pus la dispoziţia lumii fiecare farâma de informaţie cu scopul demonstrarii nevinovăţiei?

Anterior, guvernul rus a susţinut că MH17 a fost doborât de avioanele Ucrainei. N-am auzit ca vreun oficial rus sa dezminta aceste afirmaţii, care se dovedesc a fi absolut nerezonabile. Mai târziu, producătorul de arme din Rusia „Almaz-Antey” a recunoscut că MH17 a fost lovit de o rachetă BUK, dar a polemizat cu privire la tipul de racheta şi locul unde a fost trasa.

Într-o scrisoare recentă adresata DSB, adjunctul directorului Agenţiei Rossaviatia, a numit raportul DSB nefondat şi inexact. In scrisoare, el critica DSB pentru ca a ajuns la concluzia că racheta a fost lansata dintr-un punct aflat in interiorul unei arii cu suprafata de 320 km². În acest sens, el susţine cu certitudine: din „experimentul global” realizat de „Almaz-Antei”, rezultă că racheta putea fi lansată doar dintr-un singur punct – satul Zaroscenski – in mod convenabil situat pe teritoriul aflat sub controlul guvernului ucrainean. Se manifestă o precizie uimitoare, în timp ce toate celelalte declaraţii ale oficialilor rusi intaresc dubiul.

Va dau mai multe exemple. Orice stat din când în când pacatuieste cu o denaturare a adevărului sau ascunderea de informaţii în interes propriu, dar minciuna Moscovei – este o alta ordine de masura.

Declaraţiile oficiale ale guvernului dumneavoastră şi cu atât mai mult ale mass-media controlate de stat au fost o continua si totala negare, confuzie şi distragere a atenţiei. Explicaţiile celor întâmplate au fost tot timpul în schimbare; se întâmpla ca, în acelaşi timp, sa fie propuse cateva explicaţii contradictorii: MH 17 a fost lovit de un avion ucrainean, a explodat o bombă plasata de CIA, a fost lovit de o rachetă BUK, dar care nu era ruseasca.

Aceste acţiuni sugerează prezenţa unei strategii speciale de dezinformare cu scopul inducerii în conştiinţa publică a ideei că adevărul obiectiv nu poate fi stabilit. Singura trăsătură esenţială a declaratiilor Rusiei  – afirmatia despre lipsa unor probe fiabile şi negarea oricarei responsabilitati. Unele dintre declaraţiile făcute de guvernul dumneavoastră şi mass-media, ar fi fost amuzante dacă nu erau atât de profund de ofensatoare pentru familiile victimelor MH17.

Preşedinte Putin, vreau să fie clar pentru dvs.:

– Nu contează ce declaratii face Moscova despre cum lumea este inversunata impotriva Rusiei;

– Nu contează cât de multe camioane ale armatei, vopsite în alb le-ati trimis în Ucraina, spunând că sunt medicamente şi nu o arme;

– Nu contează de câte ori aţi spus că soldaţii rusi din Ucraina sunt fie simpli ţărăni, cultivatori de cartofi, fie  soldatii plecati acolo voluntari, în timpul concediului;

– Nu contează ca aveti drept de veto, care va permite sa evitati procedura investigarii de catre o curte internaţională;

– Nu conteaza câte alte experimente îndoielnice va efectua „Almaz-Antei” în efortul disperat de a dovedi că „nu am fost noi”;

– Nu contează câte video fabricate veti posta pe YouTube, cu interviuri false pe care sa le prezentati la televizor drept ştiri despre MH17;

– Nu contează că aveti o armată de trolli, care raspandesc dezinformarea şi multe teorii ale conspiratiei, concepute pentru a semăna îndoială şi confuzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat;

– Nu contează ce rating aveti în ţară şi cum trăiesc ruşii între două adevăruri sau chiar fara niciun adevăr.

Niciunul din aceste lucruri nu înseamnă nimic, pentru că există adevărul despre ceea ce s-a întâmplat. Sarcina investigaţiei civile şi penale este sa-l descopere pe baza numeroaselor mărturii. Sunt convins că ambele investigaţii au fost efectuate şi vor fi efectuate cu cea mai mare grijă şi diligenţă, în conformitate cu cele mai înalte standarde ale probatoriului. Sper că in cadrul acestui proces vom obţine dreptate pentru fiul meu Jack şi toţi cei care au murit in MH 17.

Preşedinte Putin, eu cer din nou Federaţiei Ruse să coopereze total cu investigaţia privind prabusirea MH17 in Ucraina. In caz contrar, dvs şi guvernul dvs va fi judecat aspru de istorie.

Cu stimă,

John O’Brien,

Sydney, Australia

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite