Natalia Gherman prim-ministru?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gherman ar putea ajunge prim ministru interimar al Republicii Moldova.
Natalia Gherman ar putea ajunge prim ministru interimar al Republicii Moldova.

Preşedintele Nicolae Timofti urmează să anunţe luni numele premierului interimar. Interimatul funcţiei îl poate asigura unul dintre membrii Cabinetului de miniştri, iar juriştii Guvernului susţin că de obicei se merge pe principiul ierarhiei şi se alege unul dintre cei trei prim-vicepremieri.

După demisia de săptămâna trecută, Chiril Gaburici a anunţat că nu doreşte să rămână premier interimar, astfel că este nevoie de numirea unui şef al Guvernului de la Chişinău. Un nou guvern trebuie să fie învestit în termen de cel mult 3 luni de la data anunţării demisiei premierului, adică cel târziu pe 12 septembrie.

Cutuma de la Chişinău

Legal, orice ministru poate fi desemnat premier interimar, însă de obicei funcţia este preluată de unul dintre vicepremieri.Fostul Guvern Gaburici are trei vicepremieri: Natalia Gherman, ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Stephane Bride, ministrul demisionar al Economiei şi Victor Osipov, vicepremierul pentru reintegrare.

Pentru numirea unui nou Cabinet de miniştri, şeful statului va avea consultări cu grupurile parlamentare, şi ulterior va veni cu o candidatură pentru funcţia de premier al Republicii Moldova. Odata cu demisia premierului Gaburici, şi cabinetul de miniştri a demisionat în componenţă deplină. În cazul demisiei prim-ministrului, Executivul în exerciţiu îndeplineşte doar funcţiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Gherman pleacă din poziţie favorită

Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice a declarat pentru Adevărul Moldova că dacă ar fi preşedinte ar prefera-o pe Natalia Gherman pentru interimatul funcţiei de prim-ministru. ”Nu prea contează cine o să fie premier interimar. Ceea ce este necesar de realizat acum este formarea unei noi coaliţii şi a unui nou Guvern. Restul nu contează, poate să fie şi Osipov. Dacă aş fi preşedinte şi aş fi întrebat, aş prefera-o pe Natalia Gherman. Important este normalizarea relaţiilor cu partenerii noştri de dezvoltare şi mâine ar fi trebuit să fie numit un nou premier, nu unul interimar, fiindcă Fondul Monetar Internaţional n-o să discute cu miniştri interimari” a declarat Arcadie Barbăroşie.

Şi analistul politic Anatol Ţăranu o vede pe Natalia Gherman drept favorită. ”Este firesc ca PLDM-ul care deţine dreptul de a nominaliza un nou prim-ministru, va continua mandatul interimatului prin Natalia Gherman, care reprezintă partidul în Guvern. În plus, există şi o anumită tradiţie când ministrul de Externe asigură interimatul, aşa cum a fost şi cu Leancă. Este firesc ca Natalia Gherman să asigure interimatul. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat deja că această funcţie va fi deţinută de o femeie”, ne-a precizat Anatol Ţăranu.

Surpriza rămâne posibilă

Pe de altă parte, analistul politic Roman Mihăeş nu exclude eventualitatea unei surprize de ultim moment. ”Eu, sincer să fiu, nu ştiu pe cine va alege preşedintele care are prerogativa expresă în Constituţie cu privire la legislaţia privind preşedintele Republicii Moldova. Dacă refuză cei trei vicepremieri, preşedintele ar putea numi orice membru al Guvernului. Eu nu exclud că am putea avea parte şi de o surpriză, pentru că, altfel, preşedintele putea anunţa şi de vineri cine va fi premier interimar. Era previzibilă candidatura Nataliei Gherman, fiind reprezentanta PLDM. Nu exclud că preşedintele ar putea numi o candidatură la care nimeni nu se aşteaptă, având posiblitatea să analizeze activitatea unui ministru sau a unui vicepremier. În principiu, el nu este limitat de lege să aleagă pe cineva dintre membrii Guvernului. Decizia depinde de mai multe circumstanţe. S-ar putea să avem o perioadă lungă de interimat. Dacă vom avea un nou Guvern până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, atunci această perioadă de interimat ar putea dura până la o lună şi jumătate. Dacă nu vom avea până atunci, luând în calcul şi alegerile anticipate, acest interimat ar putea dura şi până în noiembrie, adică pentru câteva luni bune. Trebuie să luăm în considerare toate aspectele. În acest context, miza este una foarte mare”, afirmă Roman Mihăeş.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite