Monica Babuc: Suntem alarmaţi că pedagogia este cel mai puţin populară printre tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării este extrem de alarmat de faptul că specialităţile pedagogice sunt cel mai puţin populare printre absolvenţii liceelor. Declaraţia a fost făcută de ministra Educaţiei, Monica Babuc, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit ei, există câte 16-17 cereri pentru un loc la specializări în drept şi economie şi doar câte o cerere sau chiar deloc pentru profesor de biologie, fizică, matematică sau istorie.

„Noi avem o lipsă acută de profesori de fizică în şcolile din Republica Moldova. Noi avem o lipsă acută de profesori de matematică şi în general mai mult de 40% din numărul total al cadrelor didactice din Republica Moldova sunt oameni care deja sunt pensionaţi. Unii dintre ei demult sunt pensionaţi”, spune Monica Babuc. Potrivit ei, aceştia îşi continuă activitatea pentru că nu există cine să-i înlocuiască.

Ministra susţine că metodele de predare evoluează în continuu şi pentru aceasta este nevoie de oameni tineri care însuşesc mai rapid metodologiile de predare.

„Acest lucru ne face să ne gândim la ridicarea prestigiului profesiei de pedagog”, a afirmat Monica Babuc. Pentru aceasta, ministra susţine că este nevoie de ridicarea salariului pentru dascăli.

În plus, statul îşi va asuma promovarea profesiei de pedagog, susţinerea tinerilor care se înscriu la specialităţile de pedagogie prin burse majorate şi identificarea precoce a acelor copii care înclină spre aceste specialităţi încă din anii de liceu. „Toate aceste lucruri vrem să le unim într-o singură strategie de promovare a profesiei de pedagog în rândurile tinerilor”, a spus ministra.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite