Moldova, ţară candidată a UE în 2015: realitate sau iluzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii cred că va mai trece ceva timp până când Republica
Moldova va fi acceptată ca ţară candidată pentru integrarea europeană. FOTO Arhivă Adevărul
Specialiştii cred că va mai trece ceva timp până când Republica Moldova va fi acceptată ca ţară candidată pentru integrarea europeană. FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele Nicolae Timofti a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să depună cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în anul 2015. Analiştii politici şi liderii din raioane salută această idee. Cu toate acestea, unii dintre ei rămân sceptici în ceea ce priveşte termenul de depunere a cererii şi decizia pe care o va lua Uniunea Europeană.

Igor Boţan, analist politic

„Este dreptul preşedintelui să facă o astfel de declaraţie. Este şi un mod de a entuziasma publicul în prag de alegeri, dar nu cred că este un lucru real. În plus, anul 2015 vine peste o lună. Actuala clasă politică este una coruptă până în măduva oaselor, iar până când nu este purificată, nu va exista aderare. Imediat cum societatea va scăpa de corupţie şi observatorii europeni vor semnala aceste îmbunătăţiri, vor exista şanse ca cererea de aderare să fie acceptată. Mai există şi o altă latură a subiectului: se va îmbunătăţi climatul de afaceri dacă va fi depusă cererea de aderare? Corupţia va dispărea? Situaţia va fi mai bună? Îmi place declaraţia domnului preşedinte, dar nu sunt de acord cu ea”.

Cornel Ciurea, politolog

„Faptul ca Republica Moldova să depună cererea de aderare este o acţiune reală, nimeni nu ne poate împiedica să facem acest lucru. Dar europenii vor avea cu siguranţă un moment de ezitare în a accepta această solicitare. Nu sunt pregătiţi să o facă din cauza mai multor aspecte de ordin intern. Nu pot să accepte extinderea imediat. Vor tergiversa procesul, iar ţara trebuie să profite de acest răstimp. Până la urmă, este un proces bilateral care necesită timp. În doi-trei ani aş îndrăzni să spun că vom fi pregătiţi să adoptăm toate legile necesare. Totul depinde de capacitatea politică a Moldovei, dar şi a Uniunii Europene”

Anatol Ţăranu, comentator politic

„Declaraţia preşedintelui a fost făcută în contextul vizitei preşedintelui Austriei şi a fost coordonată cu liderii UE. Este un obiectiv formulat de care viitoarea conducere va trebui să ţină cont. Nimeni nu este în drept să închidă uşa aderării. Problema este că RM nu este încă compatibilă cu cerinţele UE. Dar nu am niciun dubiu că, într-un final, ţara va fi acceptată în postura de candidat”

Avram Micinschi, preşedintele raionului Cahul

„La fel ca şi toţi consilierii şi majoritatea cetăţenilor din raionul Cahul, susţin vectorul european. Cred că orice om care îşi doreşte un viitor decent al său şi al ţării va susţine ideea de integrare europeană. Nebănuite sunt căile Domnului, nimeni nu credea că în acest an Republica Moldova sau Ucraina vor semna Acordul de Asociere cu UE, dar au făcut-o”

Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni

„Este posibil acest lucru dacă ne conformăm condiţiilor europene. Pas cu pas, cerinţele stipulate vor avea o finalitate, iar depunerea cererii este o acţiune binevenită, pe care eu şi comunitatea din Ungheni o salutăm. Cel mai important lucru este voinţa politică. Reforma în justiţie este printre cele mai importante, pentru că omul are nevoie în primul rând să aibă încredere deplină în acest domeniu”

Boris Burcă, preşedintele raionului Teleneşti

„Reprezint comunitatea din Teleneşti şi pot spune că este necesar şi posibil ca cererea de aderare să fie depusă în anul care vine. Cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru, cu atât mai repede vom ajunge la un nivel mai înalt”

Declaraţia preşedintelui Nicolae Timofti, cu privire la intenţia de depunere a cererii de aderare la UE a fost făcută luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu ocazia vizitei oficiale la Chişinău a omologul său austriac, Heinz Fischer. „Sunt convins că în anii ce urmează vom putea, prin eforturi comune, să apropiem Republica Moldova de standardele europene şi să ne îndreptăm spre scopul nostru final: statutul de membru al UE”. Preşedintele Austriei i-a transmis, la rândul său, un mesaj de încurajare preşedintelui moldovean: Moldova mai are de făcut două lucruri - să depună cererea de aderare şi să obţină statutul de ţară candidat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite