Moldova a semnat patru acorduri de colaborare cu Turkmenistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gurbanguli Berdymukhamedov, preşedintele Turkmenistanului FOTO: guardian.co.uk
Gurbanguli Berdymukhamedov, preşedintele Turkmenistanului FOTO: guardian.co.uk

Moldova a semnat patru acorduri de colaborare cu Turkmenistan: un memorandum de înţelegere între camerele de comerţ şi industrie din cele două state, un plan de consultări ale ministerelor de externe, un acord de cooperare în domeniul culturii şi o convenţie între guverne privind dubla impunere şi combaterea evaziunilor fiscale.

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că, în cadrul discuţiei cu omologul său, Gurbanguli Berdymukhamedov, la Chişinău, s-a discutat despre intensificarea relaţiilor dintre cele două state în domeniul energetic, economic, dar şi intensificarea relaţiilor în domeniul educaţiei. Oficialii au convenit asupra constituirii unei comisii interguvernamentale în domeniul comercial-economic. Pe plan cultural, în perioada 2014-2015 vor fi organizate Zilele Culturii Republicii Turkmenistan în Republica Moldova şi Zilele Culturii Republicii Moldova în Turkmenistan. Nicolae Timofti a accentuat că relaţiile bilaterale dintre cele două state s-au intensificat în ultima perioadă, iar vizita oficialului turkmen pune bazele unei şi mai bune colaborări pe viitor, potrivit IPN.

Preşedintele Republicii Turkmenistan, Gurbanguli Berdymukhamedov, a menţionat că vizita pe care o efectuează în Republica Moldova este una istorică pentru ambele state. Este prima vizită a oficialilor turkmeni în Moldova. Oficialul a spus că în viitor va avea loc o aprofundare a cooperării între cele două ţări în domeniul securităţii internaţionale, luptei împotriva terorismului, traficului de fiinţe umane şi droguri. Preşedintele Turkmenistanului a specificat că o atenţie specială a fost acordată creării unui coridor economico-comercial pe teritoriul Republicii Moldova, care va face legătura dintre Asia şi Uniunea Europeană.

Reamintim că, în perioada 24-25, preşedintele Turkmenistanului se află într-o vizită oficială în ţara noastră. Agenda oficialului include întrevederi cu premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite