„Moldo-Wikileaks sau striptease-ul clasei politice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei lideri ai partidelor de la guvernare aşa şi nu au ajuns la un consens. Foto: Reuters
Cei trei lideri ai partidelor de la guvernare aşa şi nu au ajuns la un consens. Foto: Reuters

Wikileaks într-un stil propriu Republicii Moldova sau striptease-ul clasei politice, aşa comentează analiştii apariţia interceptărilor din dosarul şefului de la Fisc, Nicolae Vicol. În timp ce experţii analizează conţinutul înregistrărilor, procurorii încearcă să afle cine le-a transmis jurnaliştilor.

Ping-pongul de declaraţii şi acuzaţii între mai-marii ţării nu a luat sfârşit. Apariţia în mai multe instituţii media a interceptărilor telefonice dintre Nicolae Vicol, directorul Serviciului Fiscal de Stat, cu premierul Vlad Filat, ministrul de Interne Dorin Recean, liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ etc., a scandalizat şi mai mult opinia publică. Pe de o parte, acestea ar trebui să ne facă atenţi la indicaţiile date de şeful Executivului lui Vicol, interpretate de unii drept trafic de influenţă, pe de alta – să ne întrebăm cum au ajuns acestea să fie publice.

Până a ne dumeri cine şi câtă dreptate are, un lucru este cert: imaginea Fiscului a fost ştirbită. „Instituţia a avut de suferit mult în tot acest scandal. Interceptările demonstrează că Fiscul execută anumite comenzi politice. Acum niciun inspector nu poate efectua un control fără a fi acuzat că îndeplineşte o indicaţie. Ca efect, vor fi probleme la acumularea banilor la buget“, prognozează Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Expert-Grup.

Scandalul loveşte în toţi 

Viorel Cibotaru de la Institutul de Politici Publice este de părere că asistăm la un fel de Wikileaks, dar într-un stil moldovenesc.

„Acest moldo-Wikileaks pare a fi mai degrabă un striptease al clasei politice. Îşi arată goliciunea în faţa noastră“, comentează analistul.

Viorel Cibotaru susţine că scandalul loveşte în autoritatea tuturor celor trei partide care au fondat Alianţa pentru Integrare Europeană – PL, PD, PLDM. „Există o gaură neagră în toată această istorie, care duce la zero eforturile guvernării de până acum. Cei care luptă cu PLDM o fac din răzbunare pentru vânătoarea din Pădurea Domnească. Liderul PD Marian Lupu a spus deschis că liberal-democraţii ar fi încălcat etica din cadrul AIE, pentru că nu le-a dat o acoperire liberalilor şi democraţilor participanţi la braconaj şi beţie. Acum se răzbună pe Filat, încercând să-l culpabilizeze din furie. Cei care trag foloase sunt comuniştii“, mai spune comentatorul.

Bordel fără virgini

Analiştii bat alarma şi în ceea ce priveşte securitatea statului.

„Despre ce fel de securitate vorbim când se interceptează în stânga şi în dreapta, iar discuţiile sunt aruncate pe internet ca într-o ţară de bandiţi. Trafic de influenţă sau nu, ce contează! E ca un bordel în care s-a demonstrat că nu toţi sunt virgini. Da, este vorba şi de ambiţii, şi de conflicte financiare, dar metastazele acestui proces, pus la cale pe timpurile comunistului Vladimir Voronin, afectează instituţiile statului“, este de părere Oazu Nantoi.

Conţinutul, mai important

Doru Petruţi, şeful institutului de sondaje IMAS, pune altfel accentele. „În orice altă ţară din UE, atunci când ar apărea astfel de înregistrări, s-ar discuta mult mai mult despre conţinutul pe care anumiţi actori politici l-au şi confirmat, ceea ce este cu atât mai grav. Lucrurile par a fi făcute cu zâmbetul pe buze. Sunt confirmări ale unor lucruri pe care noi, în tot felul de culise, le ştiam şi anume cât de corupte sunt instituţiile statului. Iată că acum lucrurile ies la iveală şi mulţi se arată mai degrabă scandalizaţi de nişte interceptări telefonice. Trebuie însă să înţelegem că aceşti oameni se află în fruntea ţării şi sunt lucruri care, până la urmă, ar putea ţine chiar şi de siguranţa statului“, spune Doru Petruţi.

„Interceptările demonstrează că în Moldova se conduce pe linie de partid. Se dau indicaţii directe şi asta poate fi interpretat drept trafic de influenţă. Aşa era pe timpul guvernării PCRM, iar lucrurile nu s-au schimbat“, susţine şi Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Jurnalista, care este de părere că avem un sistem putred atât la nivelul organelor de drept, cât şi la nivel de guvernare, abordează şi un alt aspect. „Pornesc de la ideea că aceste interceptări sunt ilegale. Moldova a fost condamnată la CEDO nu o singură dată pentru asta. Dacă anchetele penale se fac cu astfel de înregistrări, este o problemă. Te simţi nesigur pentru că oricine te poate intercepta, iar apoi şantaja“, afirmă Cornelia Cozonac.

„Scurgerea, parte a unui scenariu“

Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al Fundaţiei Soros Moldova, ţine să avertizeze angajaţii organelor de drept să nu devină captivii unor scheme murdare. „Felul în care a avut loc această scurgere de informaţie numai nu Justiţie se numeşte. Faptul că aceste convorbiri au fost lansate «la locul potrivit şi la momentul potrivit» mă face să cred că totul face parte dintr-un scenariu bine gândit. Din punct de vedere juridic, asta îngrozeşte. Bineînţeles, conţinutul interceptărilor, dacă sunt adevărate, este dezastruos. Dar, pentru mine, ca jurist, asta contează mai puţin. Procuratura, Poliţia, instanţele de judecată nu au voie să acţioneze hazardos. Planurile merg dincolo de soluţia juridică pentru cazuri de corupţie“, crede Victor Munteanu.

Ancheta procurorilor 

În timp ce mulţi încearcă să vadă scenarii dincolo de cortină, procurorii au demarat investigaţiile pentru a afla cine a furnizat presei aceste interceptări.

„Exclud că sunt din partea unor procurori, aşa cum se spunea în mesajul adresat jurnaliştilor că ar fi din partea unor «procurori pentru adevăr». Procurorii Anticorupţie verifică acum autenticitatea acestora. Din practica mea, pot spune că sunt nişte exerciţii ale serviciilor operative“, ne-a spus Andrei Pântea, procuror general interimar.

Procurorul citează legea şi spune că doar Serviciul de Informaţii şi Securitate deţine tehnica necesară specială pentru interceptări, deşi mai multe instituţii au dreptul să iniţieze această procedură. Până la închiderea ediţiei, solicitaţi de „Adevărul“, reprezentanţii SIS nu au venit cu un răspuns legat de aceste convorbiri. 

„Curioşi să umble prin lenjeria altora“

De-a lungul anilor, mai mulţi politicieni au fost interceptaţi, iar convorbirile lor au ajuns subiecte de presă. La sfârşitul anilor 1990, Nicolae Andronic, preşedintele Partidului Popular Republican, a fost în centrul unui scandal după ce o discuţie de-a sa cu un fost ambasador al Republicii Moldova în Germania a fost difuzată la o emisiune TV. „Este neplăcut când ştii că cineva umblă în lenjeria ta, deşi mulţi sunt curioşi să o facă. Am fost cercetat în trei dosare penale pe timpul lui Voronin, dar nu a fost atât de grav ca acum. Am fost şi interceptat, dar ştiam despre asta. Probabil, în ţară a fost adusă tehnică mai performantă“, a comentat Andronic.

„Cele trei partide din Alianţă au eşuat în consolidarea instituţiilor de drept, ceea ce au anunţat de fapt că vor face“, concluzionează politicianul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite