Ministrul norvegian al Apărării nu exclude începerea unui conflict armat între statele din Europa. Ce acuzaţii aduce Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen sursa FOTO reddit.com
Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen sursa FOTO reddit.com

Ministrul Apărării al Norvegiei, Frank Bakke-Jensen, a declarat luni, 7 ianuarie, în cadrul unei şedinţe a societăţii militare din Oslo, că Occidentul se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv din partea Federaţiei Ruse, iar acest fapt înseamnă că Europa nu mai poate fi sigură că un eventual conflict armat între statele europene este imposibil.

„Vedem că evoluţiile din împrejurimile noastre arată că trebuie să ţinem cont că un conflict armat între statele din Europa nu mai este de neimaginat”, a declarat Frank Bakke-Jensen, potrivit site-ului oficial al Guvernului Norvegiei.

Ministrul susţine că lumea nu mai este la fel de stabilă, iar o mare parte din vină o poartă Rusia.

Oficialul norvegian a afirmat că sunt multe semne care denotă că ne îndreptăm spre o lume tot mai instabilă, iar Occidentul se confruntă cu provocări atât pe interior, cât şi din exterior.

El a subliniat că Rusia şi-a pus drept obiectiv subminarea unităţii statelor europene, dar şi a cooperării internaţionale în mai multe domenii, iar după anexarea Crimeei, Rusia a avut un comportament de confruntare faţă de Occident.

Ministrul a spus că Federaţia Rusă se stabileşte la nivel regional şi global, folosind instrumente care sunt în detrimentul securităţii internaţionale. 

Potrivit lui, atacurile asupra democraţiei sunt inacceptabile, specificând că au fost constatate încercări de destabilizare a situaţiei din Marea Britanie, prin folosirea chiar şi a armelor chimice, referindu-se la cazul Skripal. El a amintit că autorităţile britanice au anunţat că este foarte probabil ca Rusia să fie implicată în acest caz.

Ministrul a accentuat că încălcarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a dus la o reacţie dură din partea NATO, iar consecinţele acestei încălcări constau în reducerea securităţii în Europa.

Oficialul norvegian a spus că, în ultimii cinci ani, bugetul de apărare al Norvegiei a crescut cu 30% şi că acesta va continua să crească în următorii ani.

Cu toate acestea, ministrul a adăugat că Norvegia are relaţii bune cu poporul rus, există o cooperare bazată pe interese reciproce cu Rusia, iar Norvegia va continua să fie un partener previzibil, pentru e reduce din eventualele neînţelegeri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite